OM wil tbs-maatregel van 'de man van Baflo' met twee jaar verlengen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank verzocht de tbs-maatregel van Samarie A. (33) met twee jaar te verlengen.

BBC maakt podcast met vader van vermoorde Renske uit Baflo
Lees verder

A. bracht in april 2011 in Baflo twee mensen om het leven: zijn vriendin Renske Hekman en politieman Dick Haveman. De rechtbank in Groningen veroordeelde hem tot 28 jaar celstraf, in hoger beroep kreeg hij 6 jaar en tbs met dwangverpleging.

Samarie A. handelde - oordeelde het gerechtshof in hoger beroep - in een psychose. De twee levensdelicten kunnen hem daardoor niet volledig worden toegerekend. Dit verklaart de lagere gevangenisstraf en de dwangbehandeling. Sinds maart 2017 verblijft A. in een tbs-kliniek.

Ongewenst vreemdeling

Samarie A. is tot ongewenst vreemdeling verklaard. Zodra de tbs-behandeling wordt beëindigd, moet A. Nederland verlaten en terugkeren naar zijn geboorteland Benin. Een mogelijkheid is ook dat A. eerder terugkeert en dat de behandeling zo mogelijk in Benin wordt voortgezet.

Op vragen van rechters gaf A. aan dat hij het liefst in Nederland blijft. Er loopt een procedure tegen de ongewenst verklaring. Mocht hij niet in Nederland mogen blijven, dan keert hij terug, zo zei hij. ,,Dan heb ik geen keuze.’’

Tbs-behandeling

Volgens de officier van justitie bevindt de tbs-behandeling zich nog in een beginfase. Beëindiging van de maatregel is niet aan de orde. ,,Het risico op gewelddadig gedrag is te groot.’’ Advocaat Mathieu van Linde uitte kritiek op de trage gang van zaken in de kliniek. ,,De behandeling komt maar langzaam op gang. Dat vind ik zorgelijk.”

De rechtbank komt over twee weken met de beslissing.

Drama Baflo: vijf jaar later
Lees verder
Verhaal van de vader en de dader
Lees verder

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.