OM wil tbs-maatregel van 'de man van Baflo' met twee jaar verlengen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank verzocht de tbs-maatregel van Samarie A. (33) met twee jaar te verlengen.

BBC maakt podcast met vader van vermoorde Renske uit Baflo
Lees verder

A. bracht in april 2011 in Baflo twee mensen om het leven: zijn vriendin Renske Hekman en politieman Dick Haveman. De rechtbank in Groningen veroordeelde hem tot 28 jaar celstraf, in hoger beroep kreeg hij 6 jaar en tbs met dwangverpleging.

Samarie A. handelde - oordeelde het gerechtshof in hoger beroep - in een psychose. De twee levensdelicten kunnen hem daardoor niet volledig worden toegerekend. Dit verklaart de lagere gevangenisstraf en de dwangbehandeling. Sinds maart 2017 verblijft A. in een tbs-kliniek.

Ongewenst vreemdeling

Samarie A. is tot ongewenst vreemdeling verklaard. Zodra de tbs-behandeling wordt beëindigd, moet A. Nederland verlaten en terugkeren naar zijn geboorteland Benin. Een mogelijkheid is ook dat A. eerder terugkeert en dat de behandeling zo mogelijk in Benin wordt voortgezet.

Op vragen van rechters gaf A. aan dat hij het liefst in Nederland blijft. Er loopt een procedure tegen de ongewenst verklaring. Mocht hij niet in Nederland mogen blijven, dan keert hij terug, zo zei hij. ,,Dan heb ik geen keuze.’’

Tbs-behandeling

Volgens de officier van justitie bevindt de tbs-behandeling zich nog in een beginfase. Beëindiging van de maatregel is niet aan de orde. ,,Het risico op gewelddadig gedrag is te groot.’’ Advocaat Mathieu van Linde uitte kritiek op de trage gang van zaken in de kliniek. ,,De behandeling komt maar langzaam op gang. Dat vind ik zorgelijk.”

De rechtbank komt over twee weken met de beslissing.

Drama Baflo: vijf jaar later
Lees verder
Verhaal van de vader en de dader
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.