OM: winkeldief moet terug naar gevangenis

Het Openbaar Ministerie heeft geen vertrouwen in de goede bedoelingen van een 52-jarige man die wordt verdacht van vijf winkeldiefstallen. Hij pleegde die vorig jaar bij de Mediamarkt (twee keer), Jumbo, America Today en Kruidvat in Groningen. De officier van justitie eiste een week celstraf per diefstal.

De verdachte liet weten dat hij dit jaar nog niet met politie en justitie in aanraking is gekomen, volgens hem het bewijs dat hij nu goed bezig is. Dat zou vooral komen omdat hij een eigen woonruimte heeft. ,,Ik ben van plan mij aan de regels van de samenleving te houden.”

De officier van justitie zei tegen de rechters geen enkele reden te hebben de verdachte het voordeel van de twijfel te geven. De verdachte pleegde de diefstallen in een proeftijd. ,,Hij maakte keer op keer bewust een verkeerde keuze.” De aanklager wil daarom naast die vijf weken nog eens vier maanden extra celstraf. Dat is een deel van de straf die hij eeder voorwaardelijk kreeg opgelegd.

De verdachte zat van de afgelopen twintig jaar er zeventien in de gevangenis, waaronder zes jaar in Italie wegens drugssmokkel. De rechters vroegen of het echt waar is dat de drie kinderen van de verdachte behoorlijk succesvol zijn. De een zou bedrijfsjurist zijn, de tweede advocaat en de derde officier van justitie. De verdachte: ,,Dat klopt. Zij hebben mij niet kunnen behoeden.”

Uitspraak over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.