ONS kent ONS: kijkje achter de voordeur in jarige Oosterparkwijk

Jan van der Merk, Hilde Stempher en Netta Nijhof als 'echte Oosterparkers' Opa Piet, Lot en Oma Stijn in ONS kent ONS. Foto Peter Wassing

Een eeuw Oosterpark, dat moet gevierd worden. Tot 29 december doet de wijk dat met theaterwandeling ‘ONS kent ONS’, waarin alle typische Eusterpaark-trekjes de revue passeren. „Het schuurt soms, maar dat mag best.”

Ze ogen een beetje als verdwaalde toeristen, zoals ze met z’n twintigen tussen de lage huisjes in de Bloemenbuurt lopen. De donkere avond wordt rood, wit, groen en roze verlicht door extravagante kerstversiering aan de gevels. En door het lantaarntje van gids Giny, die de groep door de Oosterparkwijk leidt. Af en toe houdt ze stil voor een voordeur. „Is iedereen er? Ja? Dan bel ik aan.”

Het is honderd jaar geleden dat de Oosterparkwijk verrees. Dat vieren de bewoners al het hele jaar met feesten, exposities en optredens. Het laatste feestje is nu in volle gang: de theaterwandeling ONS kent ONS , een idee van Jacqueline Pieters, geschreven en geregisseerd door Astrid Warntjes. De voorstelling speelt in totaal tien keer, op verschillende plaatsen in de wijk.

Op veziede bij echte Oosterparkers

Pieters en Warntjes werkten al eerder samen aan Oosterparkse theaterprojecten. In 2015 begon het met een muzikale wandeling door de Bloemenbuurt, in 2018 volgde Moord in Plan Oost, een thriller in het Treslinghuis. „Voor honderd jaar Oosterpark vroegen ze mij om weer iets met theater te organiseren”, zegt Pieters. En vanzelfsprekend zocht ze Warntjes daar weer bij op.

„Ik begon met gesprekken voeren met Oosterparkbewoners”, vertelt Warntjes. Via die interviews leerde ze de typische trekjes van de wijk kennen. De ‘echte Oosterparkers’, die in de wijk geboren zijn, die ‘s zomers samen voor hun huizen zitten en ‘s winters van diezelfde huizen hele kerstkunstwerken maken. Het stadion, dat weliswaar al jaren uit de wijk is, maar nooit uit het hart lijkt te raken.

Het leverde personages op als opa Piet en oma Stijn; hij brommend, grommend en grappend met zijn borreltje aan tafel, zij in FC Groningen-schort druk in de weer met koffie en koekjes voor de veziede . Ze ontvangen de bezoekers van de voorstelling in een flatje aan de Professor Enno Dirk Wiersmastraat.

Gerbrand Kakkerstraat

Hun zoon Frits, zijn vrouw Gea en hun dochter Lot wonen, natuurlijk, in dezelfde straat. Lot is voor het eerst verliefd, haar vriendje woont maar een paar straten verderop. Maar gevoelsmatig liggen haar familie en de zijne mijlenver uit elkaar. Alex en zijn ouders Els en Bas zijn namelijk nieuwkomers - een woord dat Opa Piet alleen met moeite en afkeer zijn mond uit krijgt. loading

In Warntjes’ gesprekken met de wijkbewoners kwam ook de veryupping naar voren, die steeds verder om zich heen grijpt, terwijl Oosterpark vanouds juist een plaats voor arbeiders en armelui was. De oude garde is niet altijd even blij met de nieuwe, bemiddelde bewoners in de Gerbrand Bakkerstraat, die intussen steevast tot Gerbrand Kakkerstraat verbasterd wordt.

De Gerbrand Kakkers hebben op hun beurt de neiging hun volksere buurtgenoten beleefd te negeren. „Dat zijn niet ons soort mensen”, laat Warntjes het personage Bas afgemeten aan zijn kinderen uitleggen.

Publiek herkent zichzelf

Veel van het publiek woont zelf ergens in de Oosterparkwijk, in een gehuurd arbeiderswoninkje of een mooi, nieuw koophuis. Ze zien, zij het kluchtig uitvergroot, zichzelf bezig. „Dat levert veel herkenning op, en soms spannende gesprekken”, merkt Warntjes. „Ja, soms schuurt het wel. Maar het mag ook schuren, vind ik.”

Deze avond hebben de toeschouwers voornamelijk een hoop lol met elkaar, de gidsen én de spelers, die geregeld het contact met hun publiek zoeken en zich aan het einde van de avond tussen hen in begeven. Voorzien van een biertje zingen ze met z’n allen, op de wijs van Jingle Bells hun jarige wijk toe: „Oosterpark, Oosterpark, jij bent honderd jaar!”

„Dat vind ik het goeie aan dit project”, zegt acteur Martijn Veldman, die Alex speelt, achteraf. „Het brengt mensen samen.” loading

ONS kent ONS is nog te zien op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 december. Meer informatie is te vinden bij Stichting Evenementen Oosterparkwijk .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu