Ode aan hangende keukens Appingedam

Appingedam Het zijn er maar drie, maar samen zijn ze één van de meest vereeuwigde plekjes van Groningen: de hangende keukens van Appingedam.

Hoeveel fotografen, kunstschilders en andere creatievelingen zouden die pittoreske keukentjes boven het Damsterdiep in het beschermde middeleeuwse stadsgezicht in de loop der eeuwen hebben vastgelegd?

Op die vraag zoekt het Museum Stad Appingedam een antwoord voor een expositie die het in het nieuwe jaar wijdt aan dit schilderachtige fenomeen. Met die tentoonstelling, vanaf 28 januari, onderstreept het museum zijn 75-jarig bestaan.

Schilderijen en kunstwerkjes in klei, metaal, glas of desnoods lego: het is allemaal welkom voor een museale ode aan dit icoon van Appingedam. Net als ansichten, (trouw)foto’s of historische documenten die iets kunnen zeggen over hoe en wanneer die zwevende keukens nu precies zijn ontstaan.

,,We vermoeden dat ze dateren van na 1877 toen het Eemskanaal open ging en het Damsterdiep minder belangrijk werd als scheepvaartroute’’, zegt museumdirecteur Cynthia Heinen. ,,Maar dat weten we niet zeker.’’

Feitelijk geldt dat ook voor de centrale blikvanger van de expositie: een schilderij van W. J. Dingemans (1873-1925) uit het museumdepot. Vermoedelijk een eeuw oud, maar hoe en waarom het werd gemaakt is niet helemaal helder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.