Oelinda de Vries is nieuwe nachtburgemeester

De nieuwe Groninger nachtburgemeester is de 22-jarige Oelinda de Vries. Dat werd woensdag - bij de overgang van avond naar nacht - bekend na een chaotische vertoning op het podium.

Chris Garrit, de oude nachtburgemeester, staat op het podium van Huize Maas en feliciteert na de verkiezingsavond Hubert Nauta. Hij is de nieuwe Groninger nachtburgemeester, laat Garrit het publiek weten. Nauta krijgt de ambtsketen om, houdt zijn overwinningsspeech, maar dan ontstaat grote verwarring.

De jury had iets heel anders in gedachten: het moest niet Nauta, maar Oelinda de Vries worden. En dus gaat de ambtsketen van Nauta’s nek en wordt bij De Vries omgehangen. Ze staat totaal verbouwereerd op het podium.

Verbouwereerd

Minstens zo verbouwereerd is het publiek. Hoe kon dit gebeuren? De vierkoppige jury zegt dat vlak voor de bekendmaking van de uitslag heel duidelijk was dat het de jongste van de vijf deelnemers zou worden: De Vries. Voor hen was het een totale verrassing dat Garrit ineens Nauta als winnaar noemde.

Nauta is boos na het fiasco dat zich ontvouwt na de verkiezingsavond. Niet alleen om de blamage bij de uitreiking – hij rekende zich even rijk – maar ook omdat hij en medekandidaat Merlijn Poolman in de online-stemming verreweg de meeste stemmen kregen. Ze lieten de rest in de aanloop naar de verkiezing ver achter zich.

Verrassing

Het is voor de meeste bezoekers van de avond een verrassing dat De Vries tot winnaar wordt gekroond. Hoe dan ook: de stad heeft met haar een nieuw, fris gezicht dat de Groninger nacht vertegenwoordigt.

Misschien is het haar ferme taal, eerder op de avond, die overtuigt in Huize Maas. ,,Gaan we voor de voor de hand liggende keuzes met een van mijn medekandidaten of gaan we off road?’’, vraagt ze de vierkoppige jury uitdagend.

Laarzen aan. We gaan off road. De Vries rook al een beetje aan het nachtburgemeesterschap. Ze liep stage bij Garrit, zag wat de functie inhoudt en dacht stiekem toen al: dit is misschien wat voor mij.

Vogels

Ze liet het publiek in Huize Maas weten een representatief gezicht voor de stad met de late sluitingstijden te willen zijn. Ze spreekt de taal van het publiek dat nog in de binnenstad loopt als de vogels al gaan fluiten. ,,Zij moeten iemand hebben waar ze naartoe kunnen als ze willen dat er dingen veranderen in de stad.’’

Vervolg

Stadsblog Sikkom organiseerde de verkiezing van de nieuwe nachtburgemeester. De organisatie baalt dat het zo is gelopen en zoekt uit hoe het zo heeft kunnen misgaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.