Oldambt daagt Alders uit

Winschoten Nationaal coördinator Hans Alders brengt in januari twee werkbezoeken aan Winschoten. Aan bod komt de ongelijke behandeling van inwoners van Oldambt wat betreft aardbevingsschade.

Burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt heeft ook nog een brief in de maak die hij naar Alders stuurt. Ook in dit schrijven stelt hij de in zijn ogen tweede- en derderangs behandeling van burgers van Oldambt aan de kaak.

,,Inwoners van Winschoten weten bijvoorbeeld tot dusver helemaal niet waar ze aan toe zijn. Het aantal schademeldingen vanuit Winschoten neemt alleen maar toe, maar de gedupeerden krijgen een brief van Centrum Veilig Wonen met daarin uitleg dat de schade niet in behandeling wordt genomen. Dat irriteert mij mateloos. De burger wordt weer eens de dupe en dat mag niet.”

Honderden meldingen

Smit gaat er bij Alders op aandringen dat de nationaal coördinator zelf onderzoek doet in Oldambt naar aardbevingsschade. ,,Niet de NAM of het Centrum Veilig Wonen, maar de nationaal coördinator moet zich er nu mee bemoeien.”

Alders gaat niet alleen om tafel met Smit, maar ook met de collega-burgemeesters van Pekela, Bellingwedde en Veendam. Eind januari komen de fractievoorzitters van alle partijen uit deze gemeenten bij elkaar in Winschoten om met Alders in debat te gaan. Oldambt houdt sinds februari 2013, toen er een aardbeving was in Nieuwolda, het aantal schadegevallen bij. Er zijn inmiddels meer dan zevenhonderd meldingen.

'gelijke behandeling, daar strijd ik voor'

De raad van Oldambt vindt dat de gemeente de gemaakte kosten in het aardbevingsdossier moet declareren bij het Rijk, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en bij de nationaal coördinator. Twaalf gemeenten in de provincie Groningen hebben recht op een tegemoetkoming. Onder anderen Johnny de Vos, fractievoorzitter van D66, vindt het van de zotte dat Oldambt niet in aanmerking komt voor een tegemoetkoming. ,,De kosten die Menterwolde in het aardbevingsdossier maakt, worden wel vergoed”, merkt Smit op, ,,maar de inzet van onze ambtenaren in dit dossier komen niet voor een tegemoetkoming in aanmerking. Maar los van gemaakte kosten vind ik het belangrijker dat onze inwoners dezelfde behandeling krijgen als elders in onze provincie. Daar strijd ik voor”, aldus Smit.

Ook voor andere regelingen komt Oldambt niet in aanmerking, omdat de gemeente buiten de zogenoemde contouren valt. De Vos: ,,Inwoners van Nieuwolda hebben bijvoorbeeld geen recht op de 4000 euro waardevermeerderingsregeling.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.