Oldambt geeft gebiedsregisseurs Middel en Kremer fiat

De gebiedsregisseurs Bert Middel en Gerard Kremer kunnen wat de gemeenteraad van Oldambt betreft verder gaan met hun werk in Oost-Groningen.

Het duo kan aan de slag met de afbouw van de werkvoorziening en aanpak van de hoge werkloosheid. Het creëren van banen hebben ze tot hun motto uitgeroepen.

Vertrouwen

De meerderheid van de raad, minus VVD en fractie Van der Wal, heeft vertrouwen in de aanpak van Middel en Kremer en heeft dat donderdagavond tijdens een door de VCP en D66 aangevraagd spoeddebat uitgesproken.

Middel en Kremer presenteerden vorige week een snoeihard rapport, waarin bestuurlijk Oost-Groningen ongenadig hard werd gekapitteld en de maat genomen. Het was voor burgemeester Pieter Smit zelfs aanleiding om met zijn collega’s om tafel te willen gaan. Maar omdat een collega, Baukje Galama van Stadskanaal, in het rapport werd genoemd, zag hij daarvan af.

Mandaat

De aanbevelingen en conclusies, zoals opgetekend in het rapport Kört veur de kop, werden grotendeels onderschreven door de raad van Oldambt. Die wil nu vooral dat snel wordt doorgepakt en dat er concrete resultaten worden geboekt. Daarbij krijgen Middel en Kremer een verregaand mandaat. Het opheffen van de colleges in de regio is absoluut niet aan de orde. De betrokken gemeenteraden houden politieke verantwoordelijkheid.

Oldambt kijkt vooral uit naar het bezoek dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Economische Zaken en Werkgelegenheid op 25 april aan Oost-Groningen brengt. Dan ook moet duidelijk worden hoe Klijnsma tegen het rapport aankijkt en of ze in de toekomst daadwerkelijk geld in Oost-Groningen wil investeren. Niet iedereen is daarvan overtuigd.

VVD tegen

De VVD heeft liever dat afscheid wordt genomen van de gebiedsregisseurs. Die hebben in de ogen van fractievoorzitter Hiltsje Rijlaarsdam zo keihard uitgehaald naar de bestuurders in Oost-Groningen dat ze denkt dat het niet wordt gepikt dat het duo verder aan de slag gaat in de regio. Ze pleitte er verder voor dat de provincie de regie overneemt en daarmee de zaken in het dossier het Akkoord van Westerlee overneemt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.