Gemeente Oldambt houdt uitbreiding Dun Agro tegen; eigenaar hoopt dat Pekela kan helpen

Directeur -eigenaar Albert Dun - van Dun Agro wil fors investeren in zijn bedrijf in Oude Pekela, maar ziet zich tegengewerkt door de gemeente Oldambt. Foto: DvhN

Hennepverwerker Dun Agro in Oude Pekela heeft uitbreidingsplannen. Een investering van 1,5 miljoen euro ligt op de plank, maar de gemeente Oldambt ligt dwars.

Directeur Albert Dun heeft het helemaal gehad met Oldambt. Hij ziet zijn noodzakelijke uitbreiding, vooralsnog, in het water vallen, omdat hij van de gemeente Oldambt geen toestemming krijgt om op zijn eigen grond twee loodsen te bouwen. Want, zo weet Dun inmiddels, Oldambt heeft jaren geleden het bestemmingsplan gewijzigd van een woon- in agrarische bestemming. ,,Zonder mij daarvan in kennis te stellen”, zegt een woedende Dun.

Hoop gevestigd op college van Pekela

Dun komt tot dusver niet verder dan gesprekjes met ambtenaren. Zijn hoop is nu gevestigd op het college van Pekela. ,,Dat is een gemeente die het goed voor heeft met ondernemers en mijn bedrijf. Wellicht kunnen zij bemiddelen in deze kwestie.”

Ruim een week geleden hebben burgemeester Jaap Kuin en wethouder Hennie Hemmes (SP) van de gemeente Pekela met een aantal ambtenaren daadwerkelijk een bemiddelingspoging ondernomen. En met succes, zo lijkt het althans. ,,We hebben een goed gesprek gehad met de nieuwe wethouder Gert Engelkens (PvdA) van de gemeente Oldambt. Hij heeft ons toegezegd dat uitbreiding alsnog gaat lukken. Ik verwacht dat er binnen een jaar een nieuw bestemmingsplan ligt”, zegt Kuin. ,,Engelkens was in ieder geval niet onwelwillend. Hij ziet het economisch belang ook. Voor Pekela is Dun een belangrijke ondernemer. Hij zorgt voor werkgelegenheid en investeert in zijn bedrijf.”

Dun’s bedrijf ligt op grens Oldambt en Pekela

Het bedrijf Dun Agro ligt precies op de grens van Oldambt en Pekela. De grens loopt dwars door Dun’s schuur. Het terrein waar hij wil uitbreiden ligt net in de gemeente Oldambt. ,,Dat maakt het voor een ondernemer ook lastiger. Hij krijgt te maken met twee gemeenten”, aldus Kuin.

Nieuwbakken wethouder Engelkens zwijgt als het graf

Engelkens wil inhoudelijk niets over het geschil kwijt. Hij zegt alleen dat er stapjes zijn gemaakt. Of dat inhoudt dat Oldambt Dun tegemoet komt blijft onduidelijk.

Dun zegt te moeten uitbreiden om de concurrentie voor te blijven. Hij wil in Oude Pekela een productielijn opzetten voor het maken van vezelisolatie voor de hennephuizen. Deze isolatie wordt nu nog geproduceerd in Tsjechië, maar mede vanwege de transportkosten is dat een relatief dure aangelegenheid. ,,Daarom moet ik de vezelisolatie in eigen huis maken.” Hij wil twee loodsen bouwen op circa 7000 vierkante meter grond.

menu