Oldambt in het nauw om winkels

De Raad van State legde vrijdag de gemeente Oldambt het vuur na aan de schenen in een conflict rond twee Winschoter ondernemers.

Beperkte winkelbestemming

De Raad snapt niet dat de gemeente Bosma Bedden BV en Kamps Haardenhandel, beiden aan de Transportbaan in Winschoten, alsnog een zeer knellende winkelbestemming heeft opgelegd. Vorig jaar nog droeg de Raad de gemeente op met een goede werkbare winkelbestemming te komen voor de twee bedrijven.

Tot verbijstering van de ondernemers kregen zij in 2015 van de gemeente een zeer beperkte winkelbestemming opgelegd. Bosma mag alleen bedden en slaapkamerartikelen verkopen en Kamp alleen haarden. En niks anders. Ze vinden dat geen stijl omdat bedrijven elders op bedrijventerrein ‘Reiderland’ wel ruime winkelbestemmingen hebben. De raadsman benadrukte dat je tegenwoordig snel moet kunnen inspelen op veranderende behoeftes bij consumenten. Zo gaat dat niet.

Leegstand

Bovendien vinden de ondernemers hun bestemming wel erg karig vergeleken met de ruime winkelbestemming voor de Wereldbazaar. ,,Kunt U dat eens haarfijn uitleggen,” vroeg rechter en staatsraad F. van Heijningen aan de gemeentewoordvoerder van Oldambt.

De woordvoerder wees naar de gemeenteraad. ,,Die wil wegens grote leegstand in het centrum winkels zoveel mogelijk daar concentreren. Grote winkelbedrijven en bouwmarkten wil de raad alleen aan de randzone van de bedrijventerreinen, zoals langs de Beertsterweg.”

De raadsman van Bosma en Kamp wees er op dat op een steenworp afstand van hun winkels een hele rij bouwmarkten plus een grote supermarkt zit. De staatsraad benadrukte de relatief kleine omvang van Bosma en Kamp. ,,Winkels van 200 en 600 vierkante meter. Druppels op een gloeiende plaat. Als die een ruime winkelbestemming krijgen zal het Winschoter detailhandelsbeleid daar geen last van hebben.”

Uitspraak binnen enkele weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.