De gemeente Oldambt heeft het sterk verouderde wagenpark vervangen. Sinds maandag heeft de ‘groene gemeente’ dertig nieuwe voertuigen in bezit.

Alsof het een autoshow van nieuwe modellen betrof. Tientallen fonkelnieuwe voertuigen, Peugeots, stonden maandagmiddag in slagorde opgesteld op het terrein van de buitendienst van de gemeente Oldambt in Winschoten. Het Franse volkslied werd nog net niet gespeeld.

Mijlpaal

De aanschaf is een mijlpaal voor Oldambt, omdat niet eerder zo’n investering in het wagenpark voor de buitendienst is gedaan. Ruim zeven ton is er uitgetrokken om een groot deel van het rijdend materieel te vernieuwen. Wat opvalt: geen enkele auto rijdt elektrisch. Opmerkelijk voor een gemeente die zich graag als ‘groene gemeente’ afficheert. ,,We hebben er uiteraard naar gekeken, maar Oldambt heeft nog onvoldoende beschikking over oplaadpunten”, verklaart wethouder Ricky van den Aker (CDA) van de gemeente Oldambt de keuze voor traditionele brandstof. ,,De buitendienstmedewerkers zouden dan steeds in hun pauze de auto moeten opladen en dat kan niet.”

Twee jaar heeft de procedure, het betrof een Europese aanbesteding, in beslag genomen. Eigenlijk had Oldambt al eerder nieuwe voertuigen willen aanschaffen, maar het geld was niet direct voorhanden. ,,Verder uitstel was niet verantwoord. De onderhoudskosten werden te hoog en regelmatig konden auto’s niet worden ingezet en klussen duurden daarom langer”, weet Van den Aker. ,,Technisch en economisch waren ze afgeschreven.”

Huisstijl

Met de nieuwe wagens zijn ook de traditionele geel en blauwe kleuren vervangen door de nieuwe huisstijl, wit. ,,Er rijdt de komende tijd nog een aantal wagens in de gele kleuren, totdat ook deze wagens worden vervangen. Want Oldambt is nog niet klaar met het vervangen van het rijdend materieel. ,,We moeten de balans nog opmaken, maar we willen de komende tijd nog voor ongeveer zeven ton investeren in allerlei rijdend materieel”, zegt Van den Aker.

Beheer

Voor de aanschaf van de bedrijfsauto’s is samengewerkt met werkvoorzieningschap Synergon. Het werkvoorzieningschap neemt het beheer van het wagenpark op zich. Synergon ziet erop toe dat de auto’s worden gebruikt, waarvoor ze zijn bedoeld.

De auto’s worden voorzien van een track & trace-systeem, wat een sluitende rittenadministratie waarborgt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen