Oldambt promoot duurzaamheid met website

Winschoten De gemeente Oldambt heeft 28 gemeentelijke gebouwen energiezuiniger gemaakt. Dat kostte een miljoen, maar die moet binnen zeven jaar zijn terugverdiend.

Van kantoren die alleen overdag gebruikt worden tot energieslurpende zwembaden; de afgelopen anderhalf jaar gingen ambtenaren samen met bouwtechnisch bedrijf BAM, de Energiewacht en Energie-adviesbureau Invent langs 28 gemeentelijke panden. Ze isoleerden buizen, ramen en deuren, hingen bordjes op die werknemers manen bij vertrek lichten uit te doen en deuren te sluiten, monteerden radiatorkranen, plaatsten zonnepanelen en vervingen CV-ketels.

Meestal relatief kleine maatregelen die zorgen voor enorme energiebesparing. Het gebouw aan de Garst in Winschoten, waarin onder meer werkplaatsen en kantoren gevestigd zijn, is sinds januari ‘verduurzaamd’. Sindsdien is er volgens de gemeente al 20.000 euro bespaard, afgemeten tegen dezelfde periode in 2013 en na correctie van het aantal warme en koude dagen (een zachte winter levert immers altijd al een besparing op). Over zeven jaar moet de 1 miljoen die in de 28 panden zijn gestopt zijn terugverdiend. ,,Voorlopig lopen we voor op schema’’, aldus wethouder Ricky van den Aker . Oldambt is een van de eerste gemeenten in Noord-Nederland die op deze manier energie bespaart. Een voorbeeld voor anderen. Daarom lanceerde Van den Aker gisteren de website www.duurzaam-oldambt.nl, waarop andere overheden kunnen bekijken hoe de gemeente het heeft aangepakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.