Oldambt redt banen thuiszorg

FNV sleept thuiszorgbedrijf voor de rechter ANP

Winschoten Oosterlengte houdt de huishoudelijke hulp in de gemeente Oldambt. Daarmee continueert de zorginstelling de werkgelegenheid van ongeveer 82 fulltime arbeidsplaatsen.

Die ruim tachtig fulltime banen worden ingevuld door ongeveer driehonderd personen.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt heeft dinsdagmiddag een principebesluit genomen om de samenwerking met Oosterlengte te continueren. Ook de aangekondigde invoering van een eigen inkomensafhankelijke bijdrage is teruggedraaid.

Hennie Sanders, directeur Oosterlengte is blij met de continuering van het huishoudelijk werk binnen Oldambt. ,,Een prachtig bericht voor onze medewerkers en de cliënten. Het is al een poosje onrustig en de mensen weten nu waar ze aan toe zijn. We zullen ze schriftelijk op de hoogte brengen.”

Oldambt heeft dit jaar een budget van 4 miljoen euro voor de huishoudelijke hulp. De gemeente is met 1 miljoen euro fors door het Rijk gekort. Hoe dat geld terugverdiend kan worden is nog onduidelijk. ,,Wij kunnen het werk in ieder geval budgetneutraal uitvoeren”, zegt Sanders. ,,Wij hoeven hier ook niet aan te verdienen. Belangrijk voor ons is dat we huishoudelijke hulp kunnen blijven geven aan de mensen die het nodig hebben.” In het verleden heeft de huishoudelijke hulp Oosterlengte wel geld gekost. In de gemeente Oldambt maken ongeveer 1400 mensen gebruik van huishoudelijke hulp. Wethouder Bard Boon (PvhN) hoopt dat de meeste cliënten dezelfde medewerker in de huishouding houden.

,,Er zijn al jarenlang koppeltjes. De mensen zijn aan elkaar gewend en het mooist is dat hulpverlener en cliënt verder met elkaar kunnen optrekken. Het allerbelangrijkste is dat de mensen dezelfde zorg krijgen en dat we de werkgelegenheid in de regio continueren.” De invoering van de eigen bijdrage is door het college teruggedraaid. Wat wel kan veranderen is het aantal uren huishoudelijke hulp. Vanaf 1 juli wordt bekeken hoeveel uren iemand krijgt. Zeker is dat de gemeente Oldambt vanaf 1 juli afscheid neemt van het persoons gebonden budget (PGB) in de huishoudelijke hulp. Er zijn al bezwaren ingediend tegen dit besluit. Ongeveer tweehonderd mensen hebben een PGB.

Oosterlengte heeft aangegeven de 23 TSN medewerkers te willen overnemen. TSN ging onlangs failliet.

menu