Oldambt schoorvoetend akkoord met 'polderplan'

De raad van de gemeente Oldambt heeft maandagavond felle kritiek geuit op het zogenaamde businessplan als uitvloeisel van het Akkoord van Westerlee.

Het plan, recent gepresenteerd door Bert Middel en Gerard Kremer, in opdracht van de provincie Groningen en gesteund door het ministerie van Sociale Zaken, wordt raadsbreed, coalitie en oppositie, als teleurstellend bestempeld. De meeste partijen vinden dat er een slap rapport op tafel ligt. Toch wordt het plan door de meerderheid van de raad gesteund in de verwachting en in het vertrouwen dat de andere Oost-Groninger gemeenten het plan ook aannemen.

Voorwaarden

De regio moet het plan unaniem steunen om in aanmerking te komen voor miljoenen euro’s. Met dat geld moeten vooral nieuwe banen worden gecreëerd. Ook het ministerie moet het plan nog beoordelen.

In het plan adviseren Middel en Kremer dat werkvoorzieningsschappen Synergon en Wedeka als zelfstandige bedrijven blijven bestaan. Er moet wel een gezamenlijke directie, managementteam en overkoepelend bestuur komen.

‘Slechts een ruwe schets’

,,Er staan nergens baanbrekende voorstellingen in. Het is kortom een teleurstellend rapport”, meent Jan Kenter van de Verenigde Communistische Partij (VCP). ,,We hadden op een uitgewerkt en gedetailleerd rapport gerekend, maar het is al met al te mager en te nietszeggend. Misschien moeten we wel tegen Den Haag zeggen dat het ons niet is gelukt een goed plan te schrijven”, aldus Kenter.

,,Het is slechts een ruwe schets. Het is het ultieme polderplan”, vindt Jurrie Nieboer, fractievoorzitter Partij voor het Noorden. ,,Wij hadden gedacht dat er flinke knopen doorgehakt zouden worden. En dat er veel over werk, werk en nog eens werk in zou staan. Nee dus”, analyseerde Johnny de Vos van D66.

Partijen zijn sceptisch

Wethouder Kees Swagerman (SP) zegt dat het kernteam, naast Middel en Kremer, bestaande uit de voorzitters van de besturen van Synergon en Wedeka en de beide directeuren van de werkvoorzieningsschappen, stappen maken. ,,We zijn in gesprek met tien bedrijven over arbeidsplaatsen. Het is daarom dat wij vinden dat het plan moet worden gesteund door de gemeenten.” Swagerman vindt dat het plan, zoals het er nu ligt, het maximaal haalbare is.

Hoewel de meeste partijen in Oldambt sceptisch zijn over het welslagen van het plan, omdat ze denken dat het vertrouwen tussen de gemeenten daarvoor ontbreekt, hopen ze op betere tijden en krijgt het plan daarom voldoende steun.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.