Oldambt sluit cafés in centrum Winschoten

Twee cafés op het Marktplein in Winschoten sluiten op last van de gemeente Oldambt. Het gaat om Timeless en feestcafé No-Limit, bevestigt burgemeester Rika Pot.

Niet van onberispelijk gedrag

De uitbater van feestcafé No-Limit heeft van de gemeente te horen gekregen dat de zaak vanaf donderdag 20 december dicht moet. Volgens Pot is de exploitant niet van onberispelijk gedrag. ,,Als gemeente kun je dan geen vergunning afgeven.”

Timeless blijkt al geruime tijd gesloten, omdat de nieuwe uitbater geen vergunning heeft aangevraagd bij de gemeente. ,,Tijdens enkele controles is dat aan het licht gekomen”, zegt Pot. ,,De leidinggevenden waren toen niet aanwezig. Eind oktober hebben we daarom de vergunning ingetrokken.” De zaak komt deze week aan de orde in de bezwarencommissie. Eerder al was er een kort geding. De rechter heeft toen aangegeven geen voorlopige voorziening af te geven.

Stevig gesprek tussen gemeente, horeca ondernemers en politie

Pot vindt het vervelend dat de maatregelen moesten worden genomen. ,,De meerderheid van de ondernemers zet zich in voor een goed lopend, sfeervol en positief Marktplein. Vorige week hebben we met elkaar om tafel gezeten. Dat was naar aanleiding van verhalen die de ronde deden over drank- en drugs-overlast. Het was een stevig gesprek, waar geen zoete broodjes zijn gebakken. We hebben gesproken over alcohol- en drugsoverlast, gebruik van glaswerk op het plein, verkoop van lachgas en taxistandplaatsen.”

Lachgas

Pot heeft recent een avondje doorgebracht op het Marktplein. Tijdens die avond heeft ze zelf geconstateerd dat er heel gemakkelijk aan lachgas is te komen. Juridisch heeft de gemeente echter geen middel om lachgas te verbieden, weet ook Pot. Met collega-burgemeesters wil ze om tafel om te horen hoe zij in hun gemeente met de – mogelijke – problematiek rondom gebruik van lachgas omgaan.

Nieuw convenant

Verder is afgesproken dat er een nieuw convenant wordt opgesteld. ,,In januari moet het concept klaar zijn, zodat mijn opvolgster er in maart een officieel convenant van kan maken. Belangrijk is dan ook dat de afspraken worden nageleefd en dat er aan de kant van politie en gemeente wordt gehandhaafd. Daar is door de horeca ook nadrukkelijk naar gevraagd”, aldus Pot.

menu