Oldambt sluit wietkwekerij

De gemeente Oldambt laat in de Winschoter Torenstraat een pand sluiten, omdat er een hennepkwekerij is aangetroffen. De maatregel geldt voor zes maanden.

‘Reëel brandgevaar’

Burgemeester Pieter Smit vond de situatie in het pand in het Winschoter stadshart zo ernstig dat hij besloot tot sluiting over te gaan. ,,Er werd illegaal stroom afgetapt. Dat deden ze om de meterkast heen, dus zonder stoppen. Er was dus reëel gevaar voor brand. In het centrum kunnen we dat niet hebben.” De eigenaar van het pand aan de Torenstraat 19c en 19d moet vrijdag om 12.00 uur het pand sluiten voor een half jaar. ,,Een drastische maatregel”, vindt Smit, ,,maar een terechte. Agenten hebben in het pand een kwekerij aangetroffen die vol in bedrijf was. Er waren 578 planten die bijna oogst klaar waren. Als er daadwerkelijk zou zijn geoogst en het wiet was op de markt gekomen had het zeker enkele tonnen opgeleverd.”

De bovenetage was in gebruik als woongedeelte, de benedenverdieping als bedrijfsruimte. ,,We hebben er ook diverse materialen aangetroffen die nodig zijn voor een hennepkwekerij. Verder was er een gat in het plafond gemaakt waardoor de huurder via een trap van onderen naar boven kon.”

Opiumwet

In het pand, met als buurman coffeeshop Havanna, werd niemand aangetroffen. De pandeigenaar heeft tegenover de politie verklaard dat de huurder al een poosje was vertrokken. Coffeeshop Havanna heeft volgens Smit niets met de kwekerij te maken. ,,Uit het onderzoek is niet gebleken dat er een relatie ligt.” Het is de derde keer sinds 2010 dat in de gemeente Oldambt een pand wordt gesloten. ,,Elders is het probleem van hennepkwekerijen veel groter. Mijn collega in Emmen sluit er bijna twee per week. In het zuiden van het land is het nog veel erger.”

Smit heeft op basis van de Opiumwet gebruik gemaakt van de mogelijkheid een pand te sluiten. Het past in afspraken die hij in overleg met politie en Openbaar Ministerie heeft gemaakt om drugshandel en daarmee gepaard gaande overlast aan te pakken. Deze afspraken zijn vastgelegd en opgenomen in de drugsnota gemeente Oldambt 2014, met als titel: ‘Wiet in de Rozenstad.’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.