Oldambt wil kleine asielcentra

De gemeente Oldambt ziet af van een groot asielzoekerscentrum (azc) in Winschoten en gaat voor twee kleinere azc’s voor maximaal vijfhonderd vluchtelingen.

Daarmee denkt het college van burgemeester en wethouders tegemoet te komen aan de opmerkingen vanuit de bevolking. Een veel gehoorde kritische noot tijdens inloopsessies was, dat een azc voor duizend vluchtelingen aan de Udesweg in Winschoten-Zuid te groot is. Ook de duur van het contract, ten minste tien jaar, vinden mensen te lang. Al met al bleek er weinig draagvlak voor een groot azc.

,,We hebben goed naar de argumenten van de inwoners geluisterd”, zegt burgemeester Pieter Smit. ,,Daarom hebben we voor splitsing gekozen. We houden wel vast aan het aantal van duizend vluchtelingen, maar dan verspreid over twee locaties. Ook de tijdsduur hebben we aangepast. We gaan voor maximaal vijf jaar en daarna gaan we evalueren en kan er nog een periode voor vijf jaar uitrollen.” Eerder nog werd uitgegaan van een contract van minimaal tien jaar.

Onbetwiste locatie

De locatie Udesweg, waar ooit al een azc was gevestigd, blijft onbetwist. Voor een tweede, geschikte locatie wordt gebruikgemaakt van het onderzoeksrapport van BügelHajema Adviseurs. Dat bureau bracht zestien locaties in beeld. Daaruit rolde een top-3 met naast locatie Udesweg twee kansrijke plekken in Scheemda. Het gaat daarbij om een Eexterhaven en De Akkers-West.

De norm

Asielzoekerscentra voor maximaal vijfhonderd vluchtelingen is sinds enkele maanden bijna de norm geworden in Nederland. Er is weinig draagvlak voor grote azc’s. Dat bleek uit een recent onderzoek onder burgemeesters van Binnenlands Bestuur, een tijdschrift voor bestuurders. Een ruime meerderheid bleek voorstander van kleinere azc’s. De gemeente Ede koos zelfs voor drie azc’s met afzonderlijk plaats voor driehonderd vluchtelingen.

Henk Wolthof, directeur Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) Noord-Nederland, is blij dat Oldambt niet voor de ‘Ede-variant’ heeft gekozen. ,,Een azc voor driehonderd vluchtelingen is echt de ondergrens. Het COA kan prima leven met twee azc’s voor vijfhonderd vluchtelingen. Ik heb begrip voor de keuze van Oldambt. Met zo’n aantal kunnen we een volwaardig centrum bouwen. De stad Groningen heeft eerder aangegeven ook voor zo’n variant te gaan.” In Assen en Delfzijl komen wel grote azc’s met een capaciteit voor duizend vluchtelingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.