Oldambts nieuwe burgemeester Cora-Yfke Sikkema: 'Ik ben meer dan een vrouw met humor'

Humor, daadkracht en een open houding. De vertrouwenscommissie van Oldambt had snel een klik met Cora-Yfke Sikkema (47). „Zeiden ze dat echt van die humor?”

Back to the Roots. Het is de eerste reactie van Cora-Yfke Sikkema op haar voordracht voor burgemeester in de gemeente Oldambt. „Ik heb ze het hier in de raad van Haarlem maar direct verteld dat ik terug ga naar Groningen. We zitten nu midden in een lange begrotingsvergadering, maar dit moest ik toch even kwijt. Niet onbelangrijk.”

Groter dan Haarlem

Sikkema werd in 1970 geboren in Delfzijl, haalde in de havenstad haar VWO-diploma, om vervolgens sociologie aan de universiteit in Groningen te studeren. Hoewel ze de provincie al in 1995 verliet om achtereenvolgens in Amsterdam en Haarlem te gaan wonen, voelt ze zich nog steeds Groninger.

„We komen er nog regelmatig, want onze familie woont er. Mijn man komt uit Nieuwe Pekela en we hebben familie in Ter Apel. Laatst waren we daar voor een feest en toen zijn we ook nog maar even naar Oldambt gereden. Wat een pracht gebied. Weids, vele dorpen, maar ook een mooie stad. Man, qua oppervlakte is het veel groter dan Haarlem.”

Boven de partijen staan

Sikkema vond dat ze toe was aan een volgende stap in haar bestuurlijke carrière. „Ik vind het mooi om boven de partijen te staan en als verbindende factor op te treden. Die mogelijkheid krijg ik nu, hoewel er wel een dubbel gevoel aan kleeft. Ten eerste natuurlijk vanwege het plotseling overlijden van Pieter Smit. En omdat ik het in Haarlem ook erg naar de zin heb en net aan een tweede periode ben begonnen.”

Wat ze het allermeeste gaat missen in Haarlem is haar toneelclub, vertelt ze. „Zo’n mooie bezigheid. Het is een hobby waarin ik mij helemaal kan uitleven.”

Ze was verrast dat haar partij, GroenLinks, in Oldambt al een poos niet in de raad is vertegenwoordigd. „Maar dat heeft me niet van een sollicitatie afgehouden. Je staat als burgemeester toch boven de partijen.”

Spontane, open vrouw (met humor)

Ze begint spontaan te lachen als ze hoort dat de vertrouwenscommissie was geraakt door haar humor. „Dat meen je, zeiden ze dat echt? Nou, ik ben wel een spontane, open vrouw, maar ik beschik over meer capaciteiten. Ik kan bijvoorbeeld snel analyseren. Dat is mij bij mijn vorige banen bij de politie en het nationaal crisiscentrum goed van pas gekomen.”

Ruim twintig jaar is ze weg uit Groningen en wat ze in Haarlem vooral is opgevallen is dat de Groningers best trotser mogen zijn op het gebied. „We zijn te bescheiden. Dat hoeft helemaal niet.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.