Ombouw Ringweg Groningen kan beginnen

Rijkswaterstaat kan beginnen met de ombouw van de zuidelijke ringweg in Groningen. De Raad van State heeft het Tracébesluit goedgekeurd, zo werd zojuist bekend gemaakt in Den Haag.

Vorig jaar bleek het Tracébesluit op vijf punten niet te deugen. De projectorganisatie Aanpak Ring Zuid kreeg de gelegenheid het besluit aan te passen, waardoor de procedure 1,5 jaar vertraging opliep. Volgens de Raad van State zijn de fouten vrijwel allemaal op een goede manier hersteld en staan resterende kleine gebreken de ombouw niet in de weg.

Veiligheidsmaatregelen

De veiligheidsmaatregelen, waar de Raad van State niet eerder uitspraak over deed, voldoen aan de regels. Ze gaan onder meer om het vervoer van gevaarlijke stoffen door het straks verdiepte deel van de weg.

De werkzaamheden beginnen naar verwachting volgend jaar met de bouw van de Helperzoomtunnel in de wijk Helpman en een toe- en afrit voor bussen naar P+R Hoogkerk. Het verleggen van kabels en leidingen voor de ombouw is al een jaar aan de gang.

Door de uitspraak wordt het contract met de aannemer, de speciaal voor deze opdracht opgerichte bouwcombinatie Herepoort, definitief. In de combinatie werken twee grote Duitse bouwbedrijven samen met vier regionale (wegen)bouwers.

Knooppunt Julianaplein

De zuidelijke ringweg wordt tussen Hoogkerk en Driebond ongelijkvloers gemaakt en verbreed. Dat geldt ook voor het knooppunt Julianaplein, een van de weinige plekken waar een kruising tussen autosnelwegen (A7 en A28) nog met verkeerslichten wordt geregeld.

Het rijk stelde voor de ombouw, waarvan altijd is gezegd dat die vijf jaar gaat duren, 700 miljoen euro beschikbaar. Voor het project werken Rijkswaterstaat, Stad en provincie Groningen al sinds 2009 samen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.