Ombouw Zuidelijke Ringweg Groningen werpt schaduw vooruit

In de Groninger stadswijken Coendersborg en Helpman voert de gemeente deze week de eerste verkeersmaatregelen uit voor de ombouw van de zuidelijke ringweg. Ze moeten de overlast beperken als er na de ombouw extra autoverkeer door deze stadsdelen gaat.

De wijken liggen niet naast de ringweg, maar krijgen naar verwachting wel te maken met de gevolgen van de ombouw. Dat komt omdat de aansluitingen van de ring op de Hereweg en de Oosterpoort én de spoorwegovergang Esperantostraat verdwijnen.

Om oost-west verkeer over het spoor mogelijk te maken, legt Rijkswaterstaat een autotunnel aan voor stadsverkeer tussen Europapark en Helpman. De verkeersmaatregelen zijn bedoeld om autoverkeer op de Helperzoom en de Goeman Borgesiuslaan te houden. De rest van de wijk wordt de komende maanden grotendeels ingericht als 30 km zone.

Doordat het naar verwachting ook drukker wordt op de Griffeweg en de Trompsingel (bij cultuurcentrum De Oosterpoort) worden ook verkeersmaatregelen getroffen bij de Barkmolenstraat en de Meeuwerderweg. In de Veemarktstraat verdwijnen de rijstroken naar de Meeuwerderweg. Fietsers kunnen daardoor bij het oversteken van de straat halverwege stoppen.

Rijkswaterstaat wil volgend jaar beginnen met de ombouw van de ringweg. De Raad van State moet zich nog uitspreken over het plan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.