Ombudsman waarschuwt schadeloket

Het nieuwe schadeloket dat bevingsschade in Groningen afhandelt moet oppassen niet dezelfde fouten te maken als het veel bekritiseerde Centrum Veilig Wonen.

Die waarschuwende woorden komen van Leendert Klaassen, de Onafhankelijke Raadsman voor het gaswinningsgebied in Groningen. Hij constateert dat de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen, die sinds maart bevingsclaims afhandelt, tot nu toe de verwachtingen niet kan waarmaken. Door opstartproblemen, gedoe met de ict en gebrek aan schade-experts, ligt er nog altijd een berg van ruim 16.000 claims die moet worden afgewikkeld.

Klaassen ziet overeenkomsten met het Centrum Veilig Wonen. ,,Destijds ging CVW vol energie en met allerlei goede voornemens aan de slag. Het zou de schade anders, beter, klantvriendelijker en sneller gaan afhandelen dan NAM dat daarvoor deed. In eerste instantie lukte dat op het oog ook aardig, maar iedereen weet nu hoe dat is afgelopen.’’

Klachten

Bij Klaassen kwamen in de eerste helft van dit jaar 127 klachten binnen over de afhandeling van schade en versterking van huizen. Dat waren er 16 meer dan in de laatste helft van vorig jaar. Veel klachten gaan over de trage afhandeling.

Klaassen maakt zich zorgen over de afhandeling van oude schades door de NAM. Hij zegt dat er ook veel vragen zijn over de nieuwe aanpak van de versterking.

Vertrouwen

Het vertrouwen in het Rijk neemt volgens Klaassen zienderogen af. ,,De laatste maanden richt het gebrek aan vertrouwen onder Groningers zich steeds meer op het Rijk, de minister en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dat is een trieste constatering.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.