'Omgebrachte Anja Hoek was keurige en sociale vrouw'

De zondag omgebrachte Anja Hoek (46) uit Warfhuizen was een geliefde cliënt van plantenkwekerij De Daglelie in Kloosterburen. ,,Dit is voor ons een enorme klap’’, zegt de eigenaresse.

Mensen van de zorgkwekerij en bekenden uit de omgeving van Hoek zijn geshockeerd door het beeld dat over de vrouw bestaat. Volgens dorpelingen zou de vriend van Hoek, die is opgepakt voor betrokkenheid bij haar dood, verslaafd zijn. Die geruchten gingen ook over het slachtoffer, maar kloppen volgens bekenden van haar niet.

Geen verslavingsprobleem

Anja Hoek had zeker geen verslavingsprobleem, weten ze ook op de Daglelie. ,,Een keurige vrouw. Netjes. Sociaal.’’

De eigenaresse wil verder niets kwijt over de zaak, die alle schijn heeft van een drama in relationele sfeer. De Daglelie is geen behandelende instantie. De kwekerij biedt louter dagbesteding op kleine schaal en heeft geen zicht op wat clienten daarnaast bezighoudt of met wie ze omgaan.

Hoe is de zorgbetrokkenheid geweest?

,,Dit is voor nabestaanden en betrokkenen een vreselijk drama’’, reageert burgemeester Koos Wiersma. ,,We gaan met de politie alles uitzoeken. Wat is er precies gebeurd en hoe is de zorgbetrokkenheid geweest?’’

In het dorp doen ook hardnekkige geruchten de ronde dat het stel cliënt was van Zorgstichting Keroazie. ,,Wij hadden hen niet in behandeling of in zorg’’, benadrukt bestuurslid en oprichtster Annick Braspenning.

Geen zorginstelling zonder calamiteit

Zij is aangeslagen. ,,Afschuwelijk wat er is gebeurd. Weer een zorggerelateerd incident. En weer worden wij ermee in verband gebracht. Onterecht nu. We hebben twee jaar geleden al een trauma opgelopen.’’ Twee cliënten van Keroazie brachten begin 2016 Jesse van Wieren om in Kloosterburen.

Braspenning: ,,Er is geen zorginstelling zonder calamiteit. Dat is inherent aan hoe de zorg is geregeld. Onze maatschappij kiest ervoor om mensen met problematieken te huisvesten tussen bewoners van woonwijken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.