Omgevingsvisie 2016-2020: meer aandacht voor duurzaamheid

Gedeputeerde Staten in Groningen hebben de Omgevingsvisie Groningen 2016-2020 en de nieuwe Omgevingsverordening vastgesteld. De nota heeft meer aandacht voor duurzame energie en voor zorg voor gebieden die met aardbevingsschade te maken hebben.

Zonneparken

Wat betreft duurzame energie (energietransitie) wil de provincie ruimte geven aan ondernemers die voorstellen hebben voor het aanleggen van zonneparken. Gemeenten moeten erop toezien dat die parken op een goede manier worden ingepast in het landschap. Gemeenten en waterschappen krijgen in de Omgevingsvisie in het geheel meer ruimte van de provincie.

De nieuwe Omgevingsvisie schenkt ook meer aandacht aan het cultureel erfgoed. Dat is vooral van belang voor het aardbevingsgebied om maatregelen te kunnen treffen ter bescherming van het erfgoed, bijvoorbeeld karakteristieke gebouwen.

Wijzigingen ontwerp

Van 1 februari t/m 14 maart lagen de Ontwerp Omgevingsvisie 2016-2020 en de Ontwerp Omgevingsverorderning ter inzage. De provincie kreeg meerdere voorstellen van inwoners om de Omgevingsvisie op punten te wijzigen. Dit resulteerde in een aantal aanpassingen. Die hebben vooral betrekking op de duurzame en intensieve veehouderij, die te maken krijgen met nieuw beleid.

Veehouders krijgen van de provincie langer de tijd om zich voor te bereiden op het nieuwe provinciale beleid dat 1 januari 2019 moet ingaan. Dat houdt in dat er een verbod op uitbreiding van intensieve veeteeltbedrijven of nieuwsvestiging is. De intensieve veehouderij vormt een uitzondering.

In de Omgevingsvisie wordt het beleid vastgelegd voor de inrichting en het beheer van de leefomgeving in de provincie Groningen. Naar verwachting wordt de definitieve nota voor de zomer vastgesteld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.