Omstreden MTB-route in Zuidhorn lijkt er toch te komen

Er lijken toch mountainbikers te komen in het Joh Smit Park in Zuidhorn. Maandagavond tekende zich een meerderheid in de gemeenteraad uit voor dit burgerinitiatief.

Op verzoek van de tegenstanders is de stemming uitgesteld tot januari. Tot zolang moeten de initiatiefnemers wachten.

De fracties van CDA, ChristenUnie en PvdA (10 raadsleden) spraken zich tijdens de historisch druk bezochte raadsvergadering voor de aanleg van het MTB-parcours. Zeven raadsleden zijn tegen. Dat zijn de raadsleden van GroenLinks, D66 en VVD.

Veel omwonenden van het Joh Smit Park en het aanpalende waterpark zien de komst van de mountainbikers als aantasting van het rustige en natuurlijke karakter van beide parken. Ook de veiligheid van wandelaars die nu druk gebruikmaken van de parken, is volgens de buurtbewoners in het geding.

Begrip

CDA, CU en PvdA toonden begrip voor de vrees en bezwaren van de omwonenden. Zij willen aan de de bezwaarde buurtbewoners tegemoetkomen door een jaar na de aanleg een evaluatiemoment in te bouwen. Eventuele knelpunten kunnen dan op een rijtje worden gezet om hiervoor vervolgens een oplossing te zoeken.

De bestemmingsplannen van beide parken moeten nog worden aangepast. Nu al is duidelijk dat de aanwonenden bezwaren gaan indienen. Dat betekent dat het mogelijk nog wel één of meerdere jaren kan duren voordat de route er ligt.

Onrust

GroenLinks-voorman Klaas-Wybo van der Hoek noemde de onrust die is ontstaan rond dit burgerinitiatief ‘on-Zuidhorns’. Hij stelde voor alternatieve locaties te onderzoeken, maar vond hiervoor bij CDA, CU en PvdA geen gehoor. Zij blijven erbij dat het burgerinitiatief prijzenswaardig is en willen dit niet frustreren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.