Omstreden bloembakken Westernieland houden het drie dagen vol

De ravage nadat een tractorbestuurder vrijdag een van de blombakken ramde bij de entree van Westernieland.

De omstreden bloembakken die vorige week werden geplaatst bij entrees van het dorp Westernieland hebben er welgeteld drie dagen gestaan.

Op woensdag werden de bloembakken er neergezet. Op vrijdag reed de onfortuinlijke chauffeur van een tractor met oplegger op een van de obstakels die bedoeld waren om de snelheid van het doorgaande verkeer te matigen.

Het dorp vermoedt dat de aanrijding is ontstaan doordat de chauffeur te hard reed. Ter plaatse is een snelheid van 30 kilometer per uur toegestaan. In de praktijk rijden de meeste auto’s met 50 tot 60 kilometer op de teller door het dorp, zegt voorzitter Theo Wijma van Dorpsbelangen Westernieland.

Grote ravage

Voor een trekker geldt een snelheidslimiet van 25 kilometer per uur. Hoewel de ravage na het incident groot was, liep de chauffeur wonder boven wonder geen letsel op. Het voorval leidde tot grote commotie onder de inwoners van het dorp.

Volgens Wijma zint Westernieland al heel lang op maatregelen om de snelheid van het verkeer in de Dirk Wierengastraat, die dwars door het dorp loopt, terug te dringen. ,,Ik ben inmiddels zes jaar voorzitter van Dorpsbelangen. Zo lang wordt hierover ook al gepraat’’, zegt hij.

In overleg met de gemeente De Marne werd onlangs het voorstel besproken om kriskras door de straat obstakels in de vorm van bloembakken te plaatsen om het doorgaande verkeer te dwingen vaart te minderen. ,,Op de bijeenkomst voor het dorp over deze problematiek bleek dat de inwoners sterk verdeeld waren over het plan. Vijftig stemden voor het voorstel. Vijftig anderen, onder wie veel agrariërs, stemden tegen.’’

Verdeeldheid

Die verdeeldheid was reden voor het bestuur van Dorpsbelangen zich opnieuw te beraden. Vervolgens werd besloten alleen obstakels aan te brengen bij de beide entrees van het dorp. Volgens Wijma konden ook de agrariërs die tot dan toe fel tegen de plaatsing van bloembakken waren, zich in dit compromis vinden.

Wat niemand kon voorzien, was dat drie dagen na de plaatsing van de obstakels, zich reeds een incident voordeed. Dit ongeval maakte volgens de voorzitter van Dorpsbelangen veel los in het dorp. ,,De verwensingen die mede-dorpsbewoners mij naar het hoofd slingerden, waren niet gering. Dat varieerde van uitspraken als ‘Heb je nu je zin?’ tot ‘Dit gaat Dorpsbelangen geld kosten’.’’

Escalatie voorkomen

Vooral de boeren lieten zich niet onbetuigd. ,,‘Als de gemeente De Marne die bloembakken niet weghaalt, gaan wij het zelf doen’, werd onder meer gezegd’’, aldus Wijma. Reden voor het bestuur van Dorpsbelangen de wethouder in te schakelen. Bij afwezigheid van wethouder Mariëtte de Visser die verkeer in portefeuille heeft, spoedde wethouder Kor Berghuis naar Westernieland.

Berghuis liet woensdagmiddag weten: ,,Direct nadat het ongeval had plaatsgevonden, sprak ik met voor- en tegenstanders van de bloembakken in het dorp. Als we de obstakels hadden laten staan, had dit grote onrust teweeggebracht. Wij wilden escalatie voorkomen. Om die reden hebben wij nog diezelfde middag de bloembakken laten weghalen.’’

Berghuis verwacht dat in september wordt gekeken naar een oplossing voor de omstreden bloembakken. ,,Ik ben zelf boer. Mijn vakgenoten lieten me inderdaad weten dat zij hadden ingestemd met de obstakels. Het is aan Mariëtte de Visser om te bepalen hoe het nu verder moet.’’ Voorzitter Wijma van Dorpsbelangen gaat uit van terugkeer van de bloembakken bij de entrees van Westernieland.

menu