Omstreden overslag blijft toch in Roodeschool

ROODESCHOOL Het overslagsta-tion voor aardgascondensaat van Noord Gas Transport (NGT) in Roodeschool wordt definitief niet verplaatst.

Een verhuizing naar de Eemshaven is financieel niet rond te krijgen. Na meer dan tien jaar praten zien de gemeente Eemsmond, de provincie Groningen en NGT af van het plan de omstreden overslag van het giftige aardgascondensaat na ruim 43 jaar te verhuizen uit de dorpskom.

Vorig jaar rees nieuwe hoop op een verhuizing naar de Eemshaven. Havenbeheerder Groningen Seaport berekende dat een nieuw overslagstation in de zuidwesthoek van het havengebied technisch haalbaar was en bovendien goedkoper dan eerder onderzochte alternatieven zoals verplaatsing naar het buitengebied bij Roodeschool.

Nader onderzoek wijst echter uit dat ook een nieuwe terminal in de Eemshaven nog altijd 10 miljoen euro kost. Dat geld valt niet bij elkaar te krijgen. Ook een alternatief plan van Dorpsbelangen Roodeschool om het condensaat met tankwagens over de weg te vervoeren, bleek te duur en bovendien onwenselijk wegens de veiligheidsrisico’s.

Burgemeester Marijke van Beek is teleurgesteld dat het dossier waar ze al aan werkt sinds haar aantreden in Eemsmond in 2007, niet meer wordt afgerond voor haar gemeente in 2019 opgaat in herindelingsgemeente Het Hogeland. ,,Ik heb me maximaal ingespannen om tot een oplossing te komen’’, zegt Van Beek. Na de recente verhuizing van het treinstation Roodeschool van het centrum naar de rand van het dorp, had ze goede hoop dat ook het overslagstation zou volgen.

,,Het is erg jammer dat het project technisch haalbaar is, maar dat het strandt op het onderdeel financiën’’, vindt Van Beek. ,,We hebben allemaal onze goede wil vertoond, maar als er geen geld is, houdt het op.’’

,,Ik heb er slecht van geslapen’’, zegt Dorpsbelangen-voorzitter Jack van Dijken die woensdagavond door Van Beek werd bijgepraat over het mislukte overleg. ,,De vraag leek niet óf het zou verdwijnen, maar wanneer. Nu blijft het dorp na de stationsverplaatsing doorsneden door een enorm gebied waar niks kan omdat die overslag er nog ligt. Heel te-leurstellend dat Rijk en provincie daarvoor geen oplossing bij NGT hebben willen afdwingen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.