Omstreden verslaggever RTV Noord: reportage over vuurwerk geen fake nieuws

Verslaggever Rob Mulder van RTV Noord heeft op zijn Facebook-pagina een verklaring gepubliceerd over de reportage die hij maakte over het kopen van illegaal vuurwerk.

In een item voor RTV Noord wilde Mulder aantonen dat het eenvoudig is om aan illegaal vuurwerk te komen. Het filmpje dat op 28 december werd uitgezonden, bleek echter in scène gezet. Dit ontdekte stadsblog Sikkom.

Uit de verklaring: ‘Om het verhaal toch op tv te kunnen vertellen, heb ik daarom Daniël Westra gevraagd (...) of hij bij het verkregen vuurwerk een verklaring wilde geven. Dit heeft de verkeerde indruk gewekt.’ Mulder vindt dat hij geen journalistieke regels heeft geschonden: ‘Naast de ongelukkige beeldvorm die ik heb gekozen is voldaan alle principes van journalistieke waarheidsvinding.’

Ook kwam Sikkom erachter dat Mulder een pakket cadeau kreeg van de vuurwerkhandelaar. In een Facebookbericht over het vuurwerkpakket dat hij ontving van handelaar Daniël Westra verklaart Mulder dat dit een cadeau van de handelaar was. ‘Ik heb dat tot drie keer toe geweigerd’ schrijft hij, maar omdat Westra aandrong heeft hij het toch aangenomen. ‘Ik vond het lief’ aldus Mulder.

menu