Onafhankelijkheid SODM ter discussie

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) dat zich buigt over de veiligheidsrisico’s van de gaswinning in Groningen, is niet onafhankelijk genoeg.

Dat stelt gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) die moeite heeft met de wijze waarop het ministerie van Economische Zaken (EZ) en toezichthouder SODM met elkaar omgaan. Volgens Eikenaar moet de toezichthouder het winningsplan kritisch toetsen en op gepaste afstand blijven van NAM en EZ. Hij vindt dat het SODM bij een ander ministerie moet worden ondergebracht.

Veel meer invloed

Eikenaar reageerde in Provinciale Staten op publicaties in de media over correspondentie tussen de NAM en het ministerie van Economische Zaken. Daaruit blijkt dat de NAM veel meer invloed heeft gehad op de maximale gaswinning in Groningen voor de komende jaren dan tot nu toe bekend was.

Volgens de gedeputeerde komt in beleidsstukken, mails en andere onderlinge correspondentie van NAM/Shell en EZ, die na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur zijn vrijgegeven, naar voren dat ook het SODM tussentijds met deze partijen correspondeert.

Eikenaar vindt dat de onafhankelijke positie van toezichthouder SODM gewaarborgd moet zijn. Dat de NAM en het ministerie van EZ, zoals uit de openbaar gemaakte stukken blijkt, zaken op elkaar afstemmen, vindt de gedeputeerde niet zo verbazingwekkend. ,,Voor de media misschien wel maar voor mij niet. Het is heel herkenbaar. Ik zie dat elke dag. Misschien is dat wel het ergste.’’

Tempo

Een aantal partijen vindt dat tempo moet worden gemaakt bij schadeherstel en bouwkundige versterking van gebouwen in het Groningse gaswinningsgebied.

,,Het gaat allemaal zo ongelofelijk traag. Dat komt omdat de NAM nog steeds veel macht heeft en overal tussen zit. Dat moet veranderen’’, aldus Sandra Beckerman (SP). De ChristenUnie betreurt dat de bouwkundige versterking niet in de pas loopt met de plannen die zijn gemaakt. ,,Binnen vijf jaar moeten 22.000 woningen worden versterkt. Ik moet nog zien of dat lukt’’, aldus Stieneke van der Graaf (CU). De VVD vindt dat de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) op allerlei terreinen wel degelijk tempo maakt. ,,Er zijn arbiters gekomen, de complexe schadegevallen zijn bij de NCG ondergebracht, er worden 1800 inspecties uitgevoerd aan de randen van het bevingsgebied, het scholenprogramma is vastgesteld en het leefbaarheidsprogramma is actief ingezet’’, aldus Mirjam Wulfse (VVD).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.