Onbegrip en boosheid over vertrek Alders

Het gemeentebestuur van Midden-Groningen betreurt het opstappen van Hans Alders omdat door deze stap de bewoners opnieuw in nog meer onzekerheid worden gelaten.

De brief van Alders waarin hij zijn ontslag motiveert roet bij het gemeentebesuur veel vragen op, die betrekking hebben op de rol en positie van de Nationaal. Coördinator Groningen. Het college noemt het ‘opvallend’ dat nu aan NAM wordt gevraagd om een voorstel te doen voor inspectie, engineering en versterking van kwetsbare panden.. Dat druist volgens B en W in tegen eerder met het Rijk gemaakte afspraken om de NAM 'uit het systeem' te zetten. Midden-Groningen wil hier duidelijkheid over.

Te triest voor woorden

De Vereninging Groninger Monumenten Eigenaren noemt het opstappen van Alders ‘te triest voor woorden’. ,,We waren het niet op alle fronten eens met Hans Alders, maar hij had het hart op de goede plaats en was betrokken.’’

De oppositie in de Tweede Kamer is getergd over het opstappen van Alders. SP-Kamerlid Sandra Beckermann stelt dat de ‘chaos compleet is’. Beckerman heeft geen goed woord over voor de reactie van minister Wiebes op het vertrek van Alders: ,,Wiebes is laconiek en wuift het weg. Wiebes moet nu de trein pakken naar Groningen en niet van tafel gaan tot er een akkoord is.”

Geen rol voor de NAM

D66-Kamerlid Rob Jetten zegt zxich zorgen te maken over de vastgelopen gesprekken tussen het Rijk en Groningen. ,,D66 wil dat onveilige huizen worden aangepakt, waarbij de bewoners zelf de regie hebben. Voor ons is het glashelder dat de NAM geen rol meer mag spelen in de vraag of en hoe een huis versterkt wordt. De minister moet uitleggen waarom dit nog steeds niet goed is geregeld.’’

Ook Henk Nijboer (PvdA) is kritisch. ,,Het opstappen van Hans Alders is helaas een bevestiging dat Wiebes de afspraken met de regio niet nakomt, inwoners in grote onzekerheid laat en zelfs hun rechten schendt. De VVD zegt altijd ‘afspraak is afspraak’ maar dat geldt blijkbaar niet voor de bewoners met schade die al een toezegging voor herstel of versteviging hebben gehad.”

Niet rouwig

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) is niet rouwig om het vertrek van Alders, die volgens haar de afgelopen jaren bijzonder weinig voor elkaar heeft gekregen. ,,Ik hoop dat er een goede oplossing komt voor de Groningers. Alders heeft die niet kunnen leveren.”

CDA-Kamerlid Agnes Mulder vindt het ‘spijtig’ dat Alders stopt, terwijl VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz zich achter de minister schaart. ,,Begrijpelijk”, zegt ze over het vertrek van Alders. ,,Een nieuwe fase vraagt ook om een schone lei in Groningen.”

Het vertrek van Alders wordt volgende week besproken in een al eerder gepland debat. De Kamer wil dat Wiebes voor die tijd schriftelijk nadere uitleg geeft over de kwestie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.