Onder Anton Stulp kreeg Albatros internationale erkenning

Anton Stulp tijdens een repetitie bij het koor Albatros. Foto: Archief Harry Tielman

Vandaag nemen familie, vrienden en het Groninger Christelijk Mannenkoor Albatros afscheid van Anton Stulp. Stulp overleed vorige week vrijdag op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstige ziekte.

Ere-dirigent

Muziek was de rode draad in het leven van Emmenaar Stulp. Hij zat in de leiding van de Emmer muziekschool, dirigeerde een aantal koren, was organist, maar maakte vooral naam en faam als dirigent van Albatros. Het koor uit Nieuwe Pekela waarvan hij bij leven al ere-dirigent was.

Extra duwtje

Liefst 45 jaar trok hij aan de muzikale touwtjes van het vermaarde koor. In die ruim vier decennia toonde hij zich inspirator en muzikaal leider die de befaamde Albatros sound heeft ontwikkeld door zijn arrangementen, muzikaliteit, geestdrift en niet aflatende inzet.

Talloze lp’s en cd’s verschenen onder zijn leiding. Stulp wordt geroemd als de persoon die Albatros internationale erkenning heeft gegeven. In Duitsland, Engeland, Polen en Rusland werden diverse optredens verzorgd. Hij was de persoon die Albatros net dat extra duwtje kon geven om tijdens concerten boven zichzelf uit te stijgen. Perfectionisme was het motto van Stulp. Twee weken geleden, bij de uitreiking van een koninklijke onderscheiding, vertelde hij dat Albatros nog een beetje beter kan worden. Er rust derhalve een zware taak op het koor en de nieuwe dirigent om dat stapje te maken.

Top van Nederlandse dirigenten

Ontegenzeggelijk behoorde Stulp tot de top van de Nederlandse dirigenten. Zijn vakmanschap stond niet ter discussie. Ondanks dat andere koren graag met hem wilden werken, bleef hij het Pekelder koor, zijn kindje, trouw. Wie een concert van Albatros heeft meegemaakt weet dat Stulp ‘op de bok een brok leven en beweging was’. Als Stulp de handen omhoog hief, luisterde het koor en liet het zich leiden door zijn aanwijzingen.

Gesprekken met Stulp gingen hoofdzakelijk over muziek. Ook in huiselijke kring stond muziek centraal. In zijn woning stonden een vleugel en een elektronisch orgel, waaruit de klanken van wereldberoemde orgels klonken. Tijdens vakanties werkte hij aan arrangementen voor een nieuw Albatros-seizoen. Anton Stulp stond synoniem voor muziek/Albatros. Tijdens de uitvaartdienst in de Grote Kerk in Emmen zal Albatros twee van Stulps lievelingsnummers zingen: The Lily of the Valley en Bozje Nasj . Indachtig Stulps motto – ‘streven naar perfectionisme’ – zal het ongetwijfeld fantastisch klinken.

Op 17 mei geeft Albatros in de Vennekerk in Winschoten een concert, een eerbetoon aan Anton Stulp. Zijn muzikale erfenis zal nog lang naklinken.

menu