Ondernemende advocaat Eddy Maas (62) overleden

Eddy Maas, ondernemer en voormalig advocaat, is afgelopen vrijdag op 62-jarige leeftijd overleden. Hij was al langere tijd ziek.

Eddy Maas runde tot pakweg twintig jaar geleden een advocatenkantoor in Veendam (Maas, Meijer en Van Gessel) en ging vervolgens het ondernemerspad op. Dat pad liep via Tsjechië, waar hij samen met de Groningers Remon Vos en Johan Brakema begon te investeren in industrieterreinen en logistieke centra. Dat deden ze via het bedrijf CTP, hetgeen staat voor Central Trade Park.

Via dat bedrijf CTP haalden hij en zijn compagnon Vos vorige week het nieuws, doordat curator Job Holtz van het failliete De Vries Transport Groep uit Veendam bij hen een claim neerlegde van 19 miljoen euro. Dat is het voorlopige boedeltekort van de transportgroep en de curator acht CTP en beide eigenaren verantwoordelijk voor het bankroet.

Miljardenbedrijf
Sinds het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw bouwden Vos en Maas een miljardenbedrijf op. CTP was destijds een van de grootste particuliere ontwikkelaars in Oost-Europa. Zo’n tien jaar geleden bedroeg het totale CTP-pakket een waarde van tussen de 1 en 2 miljard euro. ,,Maar dat kapitaal is grotendeels van de banken’’, zei Maas destijds.

Eddy Maas was enerzijds een bourgondische ondernemer, maar was ook hard en helder. En hij zocht de randen op van de mogelijkheden, als dat volgens hem nodig was. Dat maakte hem af en toe omstreden. Zo vocht hij twintig jaar geleden tot in de rechtbank een strijd uit met zijn zuster Diette over de nalatenschap van hun in 1995 overleden vader Dawid.

Horeca
De horeca was een terrein dat hem lag. Ook daarin investeerde hij voortdurend. Hij bezat op een gegeven ogenblik zo ongeveer het hele Marktplein in Winschoten. Hotel De Jonge, Stadsherberg (Assen), De Twee Provinciën (Paterswoldsemeer), De Slingerij en De Stadhouder (Groningen) vormen een greep uit de zaken die hij samen met zijn zoon David runt. Ook was hij het laatste jaar bezig met (sociale) woningbouw.

Een van de grootste successen van CTP is de overname van het failliete Bohlen & Doyen uit het Noord-Duitse Wiesmoor. Daar werkten duizenden mensen. CTP vond de broer van Henk Koop, Jan Koop, bereid om dat bedrijf te runnen en dat werd een groot succes. Bohlen & Doyen - BoDo in de volksmond - werd met heel veel winst verkocht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.