Ondernemer Kor Buist wordt op zijn verzoek begraven in eigen grond

De woensdag overleden ondernemer Kor Buist (74) heeft er meer dan tien jaar voor gestreden, begraven worden op zijn eigen landgoed. In oktober 2015 werd die diepe wens eindelijk gehonoreerd.

Buist overleed woensdag na een periode van ziekte. Hij overleed in de wetenschap dat aan een van zijn diepste wensen toch wordt voldaan. Het is niet bekend gemaakt wanneer de begrafenis plaatsvindt.

In 2004 deed Buist een verzoek bij de gemeente Haren om vanwege de binding met zijn landgoed Blanckenborch in Noordlaren met zijn vrouw Wicoja in een particulier graf begraven te worden. De gemeente Haren en de provincie Groningen wilden daar geen toestemming voor geven. Hij begreep dat niet. ,,Ik lig er toch niemand in de weg”, zei Buist in 2008.

Ook de Raad van State wees het verzoek af. "Maar er heerst geen grafstemming in Huize Buist", luidde zijn montere commentaar na die afwijzing.

Toestemming

Dat Buist twee jaar terug toch eindelijk toestemming kreeg om op eigen grond te worden begraven, kwam nadat het landgoed van Buist onder de Natuurschoonwet werd geplaatst.

Buist was ondernemer van onder meer het schildersbedrijf Cor Buist. Later werd hij biologisch veehouder en landbeheerder. In 1982 kocht hij een afgebrande boerderij aan de Beslotenveenseweg om er een eigen hoeve te bouwen.

De gemeente gaf daar geen toestemming voor, omdat er een agrarische bestemming op het perceel rustte. Daarop besloot Buist boer te worden. Hij kocht meer grond aan. Op enig moment bestond zijn kudde uit 600 limousinkoeien. Ook deed hij aan ecologisch landbeheer.

Actief

Bijna zijn hele leven is Buist op de achtergrond actief geweest voor de VVD. Hij werd in 1965 lid van die partij. Hoewel hij vaak op de kieslijst heeft gestaan voor de VVD heeft hij nooit in de raad gezeten.

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.