Ondernemer doet zeven jaar na dato aangifte van brandstichting op bedrijventerrein Grijpskerk

Bijna zeven jaar na dato doet ondernemer Fré Oosterhof uit Grijpskerk vanochtend op het politiebureau in Zuidhorn aangifte van brandstichting.

In de nacht van 8 februari 2012 werd het bedrijfsverzamelgebouw dat hij beheerde op het industrieterrein in Grijpskerk in de as gelegd. Oosterhof was voor brand verzekerd bij maatschappij Aegon. Omdat er volgens Aegon onduidelijkheid is over de oorzaak van de brand, weigert die tot op de dag van vandaag om de brandschade die in de miljoenen loopt, te vergoeden.

Meerdere brandhaarden op verschillende plaatsen

Twee jaar geleden nam Oosterhof technisch onderzoeker Peter Coppes van adiesbureau C+B uit Helmond in de arm. In zijn opdracht voerde die minutieus onderzoek uit naar de oorzaak van de brand. Dezer dagen legde Coppes de laatste hand aan een 75 bladzijden tellende eindrapportage. Daarin komt hij tot de conclusie dat in de rampnacht sprake was van meerdere brandhaarden in verschillende eenheden, waaruit het verzamelgebouw indertijd bestond.

De verschillende brandhaarden zijn waargenomen door de brandweerlieden van de blusgroep Grijpskerk die de vuurzee destijds hebben bestreden. Het getuigenverhoor van de brandweerlieden had heel wat voeten in de aarde doordat de Veiligheidsregio Groningen, waaronder de blusgroep valt, de leden van het korps aanvankelijk verbood om door Coppes te worden gehoord. Dat leidde tot onrust in Grijpskerk die werd gevoed door een steeds grotere geruchtvorming in het dorp dat de vermoedelijke oorzaak van de brand - moedwillige brandstichting - in de doofpot werd gestopt. Die geruchtvorming nam dusdanige vormen aan dat de leiding van de Veiligheidsregio uiteindelijk door de knieën ging. In de zomer van 2017 kwam het op het gemeentehuis van Zuidhorn alsnog tot het getuigenverhoor van de brandweerlieden door onderzoeker Coppes.

Oosterhof maakt alsnog aanspraak op uitkeren van de brandstichting

Zonder dit getuigenverhoor had Coppes naar eigen zeggen zijn rapport niet kunnen opstellen. Nu brandstichting door hem is aangetoond, doet pandeigenaar Oosterhof vanochtend bij de politie aangifte van brandstichting. Mogelijk dat politie en justitie in de rapportage aanleiding zien strafrechtelijk onderzoek uit te voeren. Met het rapport in de hand gaat advocaat Bax, raadsman van Oosterhof, in overleg met Aegon om alsnog aanspraak te maken op het uitkeren van de brandstichting. Als Aegon weigerachtig blijft, schakelt Oosterhof de rechter (opnieuw) in.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.