Ondernemers Aduard vrezen rondweg

Een groot deel van de ondernemers in Aduard denkt dat de rondweg om het dorp, die eind februari volledig in gebruik wordt genomen, tot inkomstenderving leidt. Dat blijkt uit een rondgang langs de ondernemers.

Eigenaar John Hazenberg van bloemisterij De Monniksklap zag het toekomstbeeld zelfs zo somber in, dat hij vorig jaar besloot om zijn onderneming naar Leens te verplaatsen. “Wij hebben het zekere voor het onzekere genomen”, verklaart hij. “Voor een specifiek iets als een bloemenzaak is de klap groot. Doorgaand verkeer besluit namelijk vaak om toch nog even snel een bloemetje mee te nemen. Dat ga je missen.”

Drie maanden eerder

Vrijdag werd bekend dat de rondweg, die van Den Ham naar knooppunt Nieuwklap in de provinciale Friesestraatweg (N355) loopt, eind februari open gaat. Dat is drie maanden eerder dan gepland. De reden is dat het asfalt aan weerszijden van de tafelbrug over het Van Starkenborghkanaal nog voor de winter kon worden gelegd. Het is nu wachten totdat de brug in bedrijf kan worden genomen.

Een deel van de rondweg werd overigens in december geopend, waardoor het vrachtverkeer sindsdien al om het dorp heen kan rijden.

‘Uiteraard negatief effect’

“De rondweg zal uiteraard een negatief effect hebben”, zegt Marga van Essen, uitbater van Grand Café Brugzicht. “Veel van onze dagelijkse klanten komen spontaan aanwaaien. Dat zal straks minder zijn, want de rondweg leidt het doorgaande verkeer om het dorp in plaats van erdoor. Hopelijk wordt de schade enigszins beperkt door een goede bebording aan de kant van de weg.”

Ook Patrick de Groot, eigenaar van supermarkt de Spar, vreest dat de rondweg tot een derving van inkomsten leidt. Daarom besloot hij om sinds de jaarwisseling tot vorige week – tegen de huidige gemeenteregels in – iedere zondag de deuren te openen.

“Door op zondagen open te zijn, hoop ik het verlies aan inkomsten te compenseren. Kijk, de gemaksboodschappen worden tussen 16.00 en 18.00 uur gedaan. Als je om een dorp heen wordt geleid, ga je niet speciaal nog hiernaartoe.”

Jammer voor het dorp

Diverse andere ondernemers uit het dorp vrezen niet zozeer voor hun eigen inkomsten, maar zijn wel begaan met hun collega’s. Onder hen Andries Kingma, eigenaar van Best Western Hotel Restaurant Aduard, en René Smits, eigenaar van autobedrijf Opel Smits.

Kingma: “Zelf moeten wij het over het algemeen niet hebben van mensen die spontaan langswippen. Ik vind het vooral jammer voor het dorp en de ondernemers die het al moeilijk genoeg hebben. De concurrentie van de grote retailers is hevig.”

Ook Smits moet het voornamelijk hebben van klanten die hun “huiswerk al hebben gedaan”. Hoewel: “Het zal nog spannend worden of het tankstation voor de deur rendabel blijft. Maar als de prijzen goed zijn, rijden de mensen er wel voor om.”

Goede bebording

Veelgehoorde uitspraken onder de ondernemers zijn “de rondweg is een feit” en “we moeten er het beste van maken”. De crux is volgens het merendeel, zoals Marga van Essen van Grand Café Brugzicht al zei, de plaatsing van goede bebording.

Van Essen: “Mensen moeten weten dat we er nog wel zijn, anders krijgen we het nog moeilijker. Ik hoop dat de provincie daar voldoende aandacht aan besteedt”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.