'Ondernemers binnenstad Groningen liggen aan het infuus: weg met het fietsverbod'

Fietsverbod in de binnenstad van Groningen: gemakkelijker gezegd dan geregeld. Foto: Peter Wassing

De Groningen City Club (GCC) trekt stevig aan de bel bij de gemeente Groningen. De belangenbehartiger van ondernemers in de binnenstad van Groningen wil dat het fietsverbod wordt opgeheven.

Ook wil de GCC dat de gemeente stopt met het verwijderen van fietsen. De ondernemersclub wil de veiligheidsmaatregelen in verband met corona afschalen, opdat het weer druk wordt in de binnenstad.

,,De ondernemers liggen aan het infuus, de binnenstad gaat naar de knoppen. De gemeente moet gehoor geven aan onze oproep, anders komen de ondernemers in opstand. Dit kan zo niet’’, zegt voorzitter Eric Bos van GCC.

Vanmiddag wordt er over de veiligheidsmaatregelen gesproken in de Veiligheidsregio, morgen vergadert het college erover en woensdag spreekt de gemeente erover in het corona-vragenuurtje.

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen (tevens voorzitter van de Veiligheidsregio) zei eerder dat externe deskundigen op het gebied van crowdmanagement en tientallen ambtenaren wekenlang hebben zitten broeden op de nieuwe maatregelen per 1 juni. Dat is de dag dat de horeca weer voor een deel open mocht. Uit angst dat het te druk werd in de binnenstad werd onder meer het fietsverbod ingesteld.

‘Geen noodzaak om huidige maatregelen te handhaven’

Dat geldt sinds vorige week in enkele winkelstraten: die zijn tussen 12.00 en 19.00 uur afgesloten voor fietsers. Ook bewoners mogen er niet met de fiets komen.

Met onmiddellijke ingang wil de GCC fietsers weer vrij baan geven, in elk geval op doordeweekse dagen. ,,Bezoekers aan de binnenstad die met de fiets komen, zorgen voor een groot deel van de dagelijkse omzet bij veel ondernemers. Nu de verwachte drukte is uitgebleven, zien wij geen noodzaak om de huidige maatregelen op dit niveau te blijven handhaven’’, zo schrijft de GCC.

In sommige straten mocht geen fiets meer komen, ook niet aan de hand. Dat is inmiddels teruggedraaid. De GCC heeft de gemeente gevraagd te stoppen met het direct verwijderen van tweewielers. ,,Dergelijke acties dragen niet bij aan de gastvrijheid die we als stad willen uitstralen en de onduidelijke communicatie hierover zorgt voor veel onvrede onder bezoekers.’’ Verwijderde fietsen staan opgesteld op de Ossenmarkt.

‘Buffer tussen terras en weg naar 2,5 meter’

Net als Koninklijke Horeca Nederland wenst de GCC dat de buffer van 3,5 meter tussen terras en weg wordt teruggebracht tot 2,5 meter. Ook wil de GCC dat winkeliers hun waren kunnen uitstallen voor hun gevels. Dat is op dit moment verboden, omdat de straten er smal van worden.

De GCC hoopt dat de gemeente haar maatregelen beter communiceert via kaartjes en borden, en wenst dat er een nieuwe marketingcampagne komt die de binnenstad weer populair maakt. ,,We hebben aangedrongen op de inzet van Marketing Groningen hierin en maken de koppeling met het gastvrijheidsprogramma.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu