Ondernemers centrum hopen op ‘laatste kans voor Winsum’

Jarenlang lukte het niet om de nieuwbouw op het Boogplein in Winsum van de grond te krijgen, nu vechten er twee om er aan de slag te mogen.

Groen licht

Dinsdagavond staat het Boogplein voor de zoveelste keer op de agenda van de gemeenteraad. Het college vraagt om groen licht voor het plan van het duo Suzan Wierenga en Dimitri Sennema, waarop veel ondernemers rond het Boogplein hun hoop hebben gevestigd.

Maar intussen ligt er ook een variant van architectenbureau Zilt, die beter aansluit bij de wensen van veel inwoners. Zij prefereren het haventje en de kleinschalige nieuwbouw van woningen, winkeltjes en ateliers boven het grootschaliger complex van winkels en woningen daarboven dat het winkelhart van Winsum volgens het college moet opstoten.

Uitstel

Na een inderhaast georganiseerde informatieavond afgelopen woensdag, waarop Zilt zijn plan presenteerde, zijn die wakker geworden. Niet alleen de architecten zelf, maar ook verschillende Winsumers roepen de gemeenteraad op de twee plannen eerst eerlijk met elkaar te vergelijken en pas dan te beslissen. Uitstel dus.

Eigenaar Johan Korsaan (39) van dierenwinkel Discus hoopt dat de raadsleden zich daar niets van aantrekken. Wat hem betreft kan de eerste paal op het Boogplein niet snel genoeg de grond in. Hij is een van de ondernemers die nauw betrokken zijn bij het plan van Wierenga/Sennema en hij wil ook naar het nieuwe complex verhuizen.

,,Dit is een kans die we moeten grijpen’’, stelt de geboren Winsumer. ,,Als dit plan niet doorgaat, hebben wij maar één keuze en dat is keihard doorknokken. Maar je ziet het hier achteruitgaan.’’

’Niet voor Winsum’

Discus zit nu even verderop in de Hoofdstraat Winsum en mist veel winkelend publiek. ,,Dat merk je bijvoorbeeld met de jaarmarkt, daar val je echt buiten’’, motiveert Korsaan. Op het Boogplein krijgt hij bovendien de beschikking over meer vierkante meters, en die heeft hij nodig voor de ‘belevingswinkel’ die hij beoogt. Maar het is niet alleen eigenbelang dat Korsaan drijft, het plan van Sennema/Wierenga verbetert de algehele infrastructuur in het centrum, stelt hij. Zo komen er 110 parkeerplaatsen. Daar kan het plan van Zilt niet aan tippen, meent de ondernemer. ,,Dat is een mooi plan, maar niet voor Winsum. ’’

Voor supermarkt Spar, naast de Discus de tweede gegadigde voor de begane grond waar eerder de Duitse grootgrutter Lidl was gedacht, was die parkeerruimte ook een vereiste. Bij het huidige, eveneens aan de Hoofdstraat Winsum gevestigde, pand is voldoende plek voor auto’s.

Het voordeel van het Boogplein zit hem vooral in de concentratie van winkels, denkt Nannet Gijzen. ,,Zodat mensen die naar de slager gaan ook even een paar boodschapjes bij mij halen.’’ En dat geldt volgens haar evenzeer voor de andere ondernemers. ,,Dit is de laatste kans voor Winsum.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.