Ondernemers winnen conflict in Winschoten

Na vier jaar procederen is er eind gekomen aan een conflict tussen de gemeente Oldambt en Bosma Bedden en Kamps Haardenhandel in Winschoten.

De beide Winschoter ondernemers hebben daarbij aan het langste eind getrokken. Gisteren kregen ze van de Raad van State (RvS) te horen dat ze toch een volumineuze detailhandel bestemming krijgen.

Meer artikelen in de verkoop

Dat betekent voor bijvoorbeeld Bosma Bedden dat deze niet langer veroordeeld is tot de verkoop van alleen bedden en slaapkamerartikelen, maar dat hij nu ook keukens, vloerbedekking, tapijten en gordijnen mag aanbieden. Kamp mocht tot dusver alleen haarden aanbieden. Ook voor hem geldt dat hij meer artikelen mag verkopen.

Beide ondernemers vonden en vinden het nog steeds geen stijl dat ze een beperkte winkelbestemming kregen van de gemeente Oldambt. Te meer, omdat bedrijven elders op het bedrijventerrein Reiderland wel ruime winkelbestemmingen hebben.

Meer perspectief

Bosma begrijpt ook nog steeds niet waarom de gemeente hem en zijn buurman zo dwars heeft gezeten. ,,Dit hadden we ook in een kamertje op het stadhuis kunnen regelen. Nu zijn vier jaar verloren gegaan. Dat knaagt aan mij en mijn medewerkers. Want, nu heeft mijn bedrijf veel meer perspectief. Als ondernemer moet je kunnen inspelen op veranderende behoeftes bij consumenten. Dat kon ik niet, maar gelukkig nu wel weer.”

Hoewel de blijdschap bij Bosma overheerst en hij graag naar de toekomst kijkt, denkt hij er toch sterk aan om een schadeclaim bij de gemeente in te dienen. ,,Hoe en wat? Ik ga nu eerst het vonnis bestuderen en dan kom ik er op terug. Maar het is natuurlijk niet niks dat je door de meerderheid van de gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders eerder tijdens dit hele traject bent bestempeld als een bedrijf dat illegaal op een industrieterrein zat.”

Leegstand

Wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) van de gemeente Oldambt is blij dat er nu een uitspraak ligt. ,,En deze uitspraak heeft geen precedent werking. Het is puur gericht op deze beide bedrijven. Wij kunnen als gemeente ook verder met het beleid die we zijn ingeslagen.” Dat betekent dat Oldambt wegens leegstand in het centrum, winkels zoveel mogelijk daar willen concentreren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.