Onderwijs in Groningen in actie tegen hoge werkdruk en mager salaris

Vakbonden startten maandag op het Academieplein in Groningen met de actieweek voor de onderwijssector.

Basisschoolleerlingen die vanwege een lerarentekort naar huis worden gestuurd, een hoge werkdruk en achterblijvende salarissen: vakbonden startten maandag met de actieweek voor de hele onderwijssector op het Academieplein in Groningen.

Vakbonden eisen structureel 4 miljard euro aan investeringen die nodig zijn voor het primair tot en met het wetenschappelijk onderwijs. De hele week zijn er acties met als hoogtepunt de landelijke onderwijsstaking op vrijdag 15 maart.

Het universiteitscarillon speelde een medley van studenten- en kinderliedjes. Voorzitter Jouke de Vries van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen en vakbondsbestuurder Marjan Dijkema Algemene Onderwijsbond en FNV benadrukten de noodzaak tot investeringen.

Basisscholen sturen vanwege personeelstekort kinderen naar huis

Vanwege personeelstekort worden in het basisonderwijs kinderen naar huis gestuurd of verdeeld over andere klassen. De vakbonden willen dat het werk aantrekkelijker wordt, onder meer door de loonkloof met de collega’s in het voortgezet onderwijs te dichten. Hier is 560 miljoen euro voor nodig. Ook is er 90 miljoen euro nodig voor onderwijsondersteuners, zoals conciërges en klassenassistenten.

Invoering twintigurige lesweek voortgezet onderwijs

De bonden willen meer salaris voor docenten in het voortgezet onderwijs. Daar is 246 miljoen euro voor nodig. Verder moet de werkdruk worden verlaagd door de invoering van een twintigurige lesweek. Daar is 675 miljoen euro voor nodig.

Ook docenten in het middelbaar beroepsonderwijs moeten in een hogere school kunnen komen. Kosten: 117 miljoen euro.

Overvolle collegezalen

De grotere klassen en de overvolle collegezalen in het hbo moeten volgens de bonden worden teruggedrongen. Ook deugt het niet dat hbo-docenten een masteropleiding moeten hebben terwijl hun salaris daarmee niet in overeenstemming is. Kosten: 22 miljoen euro.

Het wetenschappelijk onderwijs heeft volgens de bonden nog recht op een achterstallige financiering van 1,15 miljard euro. Bovendien moet een bezuiniging van tafel.

Malieveld

Vrijdag 15 maart is er een massale protestbijeenkomst op het Malieveld in Den Haag.

Schoolstaking: Wat te doen als hardwerkende ouder?
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.