Onderwijsinspectie stelt onderzoek in naar Yantai

De onderwijsinspectie start een onderzoek naar de financiering rond de campus van de Rijksuniversiteit Groningen in het Chinese Yantai.

De inspectie richt zich op de financiering en de urenregistratie rond Yantai. Aanleiding is nieuwe informatie die een paar weken geleden naar buiten kwam in een eigen onderzoek van toenmalig universiteitsraadslid Jasper Been van DAG (Democratische Academie Groningen).

Publiek geld

Volgens Been heeft de Rijksuniversiteit Groningen via een boekhoudkundige truc publiek geld gebruikt voor het financieren van de voorbereiding, terwijl de minister van onderwijs dat uitdrukkelijk had verboden. Ook stelt Been, die uitvoerig onderzoek deed, dat er veel minder uren zijn geregistreerd dan daadwerkelijk aan het project zijn besteed.

De Rijksuniversiteit Groningen ziet het onderzoek van de inspectie met vertrouwen tegemoet. ,,We zijn ervan overtuigd dat we volgens de regels hebben gehandeld’’, zegt woordvoerder Gernant Deekens. ,,We zullen alle medewerking aan het onderzoek verlenen.’’

In een schriftelijke verklaring stelt het College van Bestuur 'verheugd' te zijn dat dit onderzoek er nu komt, ,,omdat er zo een helder oordeel komt over de financiering van de voorbereidingskosten van de campus in Yantai. Lopende het onderzoek van de inspectie zal de RUG niet in detail reageren. om zo het onderzoek van de inspectie niet te beïnvloeden.  De RUG neemt krachtig afstand van de schijn van onregelmatigheden die het rapport oproept. We zijn er als bestuur van onze universiteit van overtuigd dat we volledig conform de regels en afspraken met het ministerie hebben gehandeld. () We vinden het dan ook zeer kwalijk dat de universiteit op deze manier in diskrediet wordt gebracht."

Urenregistratie

In de universiteitsraad, die begin dit jaar geen toestemming gaf om het project door te zetten, bestaan al langer vermoedens dat de urenregistratie van Yantai niet klopte. De raad meldde dit al twee keer bij de Raad van Toezicht van de universiteit. Studentenpartij Lijst Calimero deed ook al eerder een melding bij de onderwijsinspectie.

De nieuwe informatie van de afgelopen weken heeft de inspectie doen besluiten een onderzoek in te stellen, aldus woordvoerder Jan Willem Swane. Hij verwacht dat het onderzoek aan het eind van het jaar is afgerond.

Nader onderzoek

Het College van Bestuur zegt in de schriftelijke verklaring zich van geen kwaad bewust te zijn wat betreft de urenregistratie. ,,De wijze waarop de uren verantwoord zijn is ook eerder met accountant en inspectie besproken'', schrijft het College. 

,,De signalen uit de eigen universitaire gemeenschap over de verantwoording van de uren nemen wij serieus. Wij gaan daarom een nader onderzoek uitvoeren naar de signalen dat er onverhoopt uren aan de voorbereiding van Yantai zijn besteed, die eigenlijk ook in de urenverantwoording hadden moeten worden meegenomen. () Mocht uit dit onderzoek blijken dat alsnog uren ten laste van de voorbereidingskosten moeten worden gebracht, dan zullen wij deze uiteraard alsnog dekken uit de private middelen.'' 

menu