Onderwijstopman Westerkwartier te hoog in de boom met salaris

Als directeur van de voormalige openbare onderwijsorganisatie Westerwijs moest Gerrit Rotman vorig jaar een flink deel van het jaarsalaris dat hij kreeg uitgekeerd, terugbetalen.

Dat meldde CDA-fractievoorzitter Reinette Gjaltema woensdagavond tijdens de raadsvergadering van Marum. Volgens Gjaltema betaalde Rotman vorig jaar 23 procent van zijn jaarinkomen terug. Zij maakte dit op uit de jaarrekening van de scholenorganisatie.

Signaal accountant

In reactie aan deze krant laat Rotman weten dat hij is gaan terugbetalen na een signaal van de accountant aan het einde van het jaar dat zijn inkomen uitsteeg boven de zogeheten balkenendenorm. Dat is bij functionarissen in dienst van instellingen die werken met overheidsgeld, niet toegestaan. Rotman laat weten dat hij vorig jaar 13.000 euro terugbetaalde. In 2016 ging het naar zijn zeggen zelfs om een hoger bedrag.

Contract

Zijn inkomen bij Westerwijs was naar de letter geen salaris omdat Rotman hier indertijd werkte op basis van een contract dat het bestuur van zijn scholenorganisatie afsloot met bureau Rotman Management. Daarvan was hij tot vorig jaar zelf mede-eigenaar. In januari van dit jaar ging Westerwijs met Penta Primair (christelijk) op in de stichting Quadraten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.