Onderzoek: 91 procent van studenten in Groningen voelt zich eenzaam. De Friend-o-matic moet daar verandering in brengen

Ook in maart gingen studenten al de straat op om hun eenzaamheid en somberheid aan te kaarten, met de actie 'Student uit Isolement'. Foto: Archief DVHN Jaspar Moulijn

Bijna alle studenten in Groningen voelen zich in tijden van corona wel eens eenzaam. Dat blijkt uit onderzoek van hoger onderwijsbladen UKrant en HanzeMag. Met het vriendenproject Friend-o-matic proberen ze daar nu ook iets aan te doen.

In een enquête onder ruim 1200 studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool bleek dat slechts 9 procent van de respondenten ontkennend reageerde op de vraag ‘Heb je je de afgelopen week eenzaam gevoeld?’. Bijna de helft zei zich ‘regelmatig’ eenzaam te voelen, 12 procent zelfs ‘voortdurend’.

Tegelijk schamen veel studenten zich om voor hun gevoelens uit te komen. Volgens het onderzoek van de redacties gaat het om veertig procent van alle ondervraagden. Ook vindt een op de drie studenten dat het hun eigen verantwoordelijkheid is om de problemen op te lossen.

Voor mensen in de studentenleeftijd is het essentieel om zelfstandige sociale relaties op te bouwen. 85 procent van de ondervraagden zegt dat dat moeilijker is, sinds corona. De pijn is het ergst onder eerstejaars (17 procent voelt zich ‘voortdurend’ eenzaam) en studenten van buiten de EU (31 procent). De resultaten van het onderzoek zijn hier te vinden.

Friend-o-matic

De UKrant en HanzeMag starten een initiatief om de eenzaamheid onder studenten tegen te gaan. De Friend-o-matic moet studenten die extra contacten kunnen gebruiken bij elkaar brengen. Het initiatief is ontwikkeld door studenten social work Aske Meijerink en Rhea Elderenbosch van de Hanzehogeschool. Meer informatie vinden geïnteresseerde studenten bij de hogeronderwijsbladen.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen