Onderzoek Groningse muntenroof zit muurvast

Het politie-onderzoek naar een brutale roofoverval in Groningen waarbij een waardevolle collectie gouden en zilveren munten werd buitgemaakt, zit muurvast.

De overval op een bejaarde man in de Moddermanlaan in Groningen vond in september vorig jaar plaats. De politie maakte maandag op de eigen website melding van het incident in de hoop nieuwe informatie te verkrijgen.

De bejaarde alleenstaande man werd vorig jaar overrompeld door twee mannen die zich met een babbeltruc voordeden als medewerkers van Enexis. Er zouden in de straat meerdere gaslekken zijn ontdekt. De man werd opgedragen zijn kostbare bezittingen te verzamelen en het huis te verlaten. De overvallers sloegen toe, toen de man zijn spullen bij elkaar had geraapt. Onder de geroofde spullen bevond zich enen muntencollectie. De verzameling bestond uit 56 gouden en 69 zilveren, voornamelijk, provinciale munten. Tot de collectie behoorde onder meer een Philips de tweede gouden reaal munt (foto).

Bijna een jaar na de overval heeft de politie nog geen idee wie de overval heeft gepleegd.

Een woordvoerder van de Numismatische Kring Groningen durft zich niet uit te spreken over de waarde van de muntencollectie. ,, Als de eigenaar een echte verzamelaar is, heeft hij foto’s van de munten gemaakt. Bij verkopen en veilingen vallen gestolen munten dan snel op.” De zegsman durft zich niet uit te spreken of de munten ooit weer opduiken of dat ze omgesmolten zijn. ,,Snelle handel zijn de munten zeker niet. Alleen als de dieven ze jaren opslaan, kan het zijn dat ze ooit verhandeld kunnen worden.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.