Onderzoek RUG: Kinderen uitgeprocedeerde asielzoekers ongelukkig in eigen land

Kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen na terugkeer in het land van herkomst niet goed aarden. Een deel leeft in armoede, wordt gepest en gaat niet meer naar school.

Dat concludeert Daniëlle Zevulun van de Rijksuniversiteit Groningen in haar promotieonderzoek.

Het onderzoek van Zevulun richt zich op kinderen die vier jaar geleden meededen aan een Europees onderzoek. Samen met Kosovaarse professionals is in kaart gebracht hoe het 157 asielzoekerskinderen tussen de elf en achttien jaar is vergaan na hun terugkeer in Albanië en Kosovo.

De kinderen waren afkomstig uit verschillende Europese gastlanden. Zevulun: "Het blijkt dat kinderen van wie de leefomgeving na terugkeer van hoge kwaliteit is, minder last hebben van sociaal emotionele problemen. Kinderen die behoren tot een minderheidsgroep, zoals de Roma-kinderen, ondervinden na terugkeer meer problemen."

Volgens Zevulun kan meer inzicht in de factoren die tot de problemen leiden, helpen om asielzoekerskinderen beter voor te bereiden op hun terugkeer. Zevelun deed haar onderzoek bij de afdeling Orthopedagogiek van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen en promoveert op 14 december.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.