Onderzoek: alleen betalen voor werkelijk geparkeerde tijd in stad Groningen

Automobilisten betalen voor parkeren in de straten van Groningen voortaan alleen nog voor de werkelijk geparkeerde tijd.

Dat is het doel van de VVD, oftewel de ‘vroem-partij’ zoals premier Mark Rutte het zo beeldend uitdrukte. De gemeente laat op initiatief van de liberalen onderzoeken of de introductie van ‘realtime’ parkeren op straat mogelijk is.

Staat een auto bijvoorbeeld een half uur op een parkeerplek, dan betaalt de eigenaar ook alleen voor een half uur. Nu moeten automobilisten die op straat parkeren schatten hoe lang ze er staan met het risico dat ze te veel betalen.

Auto’s zoveel mogelijk van straat

De gemeente besprak dit voorstel woensdagavond tijdens de behandeling van de nieuwe parkeervisie. Kern van dit beleid: Auto’s moeten zoveel mogelijk uit het straatbeeld verdwijnen door ze in parkeergarages of op eigen terrein te parkeren.

Aanleiding voor deze visie is de toenemende parkeerdruk in straten. Bovendien willen wijkbewoners meer groen- en leefruimte. Er komen geen nieuwe parkeerplekken bij.

Wethouder Paul de Rook (D66) denkt aan een aantal maatregelen, zoals het niet langer automatisch verstrekken van een vergunning aan bewoners in wijken waar de parkeerdruk hoog is. Die moeten dan bijvoorbeeld naar een buurtstalling.

Ook krijgen toekomstige bewoners van nieuwbouw geen vergunning voor parkeren op de openbare weg. Projectontwikkelaars en corporaties zorgen ook nu voor parkeerplekken, bijvoorbeeld in een parkeergarage. In de praktijk blijkt dat bewoners hun auto toch op straat parkeren, omdat ze de tarieven te hoog vinden.

Dag gras, hallo tegels

Fractievoorzitter Benni Leemhuis (GroenLinks) is bezorgd dat mensen hun tuin ‘opofferen’ voor een parkeerplek waarbij ze gras door tegels vervangen. Invoering van betaald parkeren is prima, vindt fractievoorzitter Inge Jongman (ChristenUnie). Mits er geluisterd wordt naar de inbreng van bewoners en a.u.b. niet op onzinnige plekken. ,,Dat is in Lellens niet nodig.’’

De Rook zegde toe dat bijvoorbeeld niet een invalidenauto wordt beboet omdat het voertuig te groot is voor de parkeerplek op eigen terrein en daarom op straat staat. Het CDA is bang dat de parkeerproblematiek alleen maar toeneemt. Uiteindelijk stemde deze partij met de SP tegen de parkeervisie die van de rest van de gemeenteraad het groene licht kreeg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.