Onderzoek azc Grootegast is mosterd na maaltijd

,,Mosterd na de maaltijd.’’ Die kwalificatie geeft PvdA-aanvoerster Myra Eeken-Hermans aan het draagvlakonderzoek naar de vestiging van een asielzoekerscentrum (azc) in Grootegast.

,,Ik las in de krant dat veel inwoners van Grootegast afzagen van deelname aan de peiling omdat ze de indruk hadden dat de besluitvorming al lang is geweest’’, zegt Eeken-Hermans. ,,Welnu, die mensen hebben het gelijk aan hun kant. Tijdens de vergadering begin dit jaar, waarin de raad de komst van een azc voor 500 mensen aan de Legolaan afwees, is diezelfde avond een motie aangenomen waarin de raad zich klip-en-klaar uitspreekt over de komst van een azc voor 300 bewoners. Dat besluit staat dus vast. Wat nog slechts resteert, is de locatiekeus. Daarover moet de raad zich na de zomer nog uitspreken.’’

Overbodig

Eeken-Hermans noemt het draagvlakonderzoek daarmee overbodig. ,,Ik heb er zelf niet aan deelgenomen. Als raadslid heb ik me uitgesproken voor de komst van 300 asielzoekers. Daar denk ik als burger niet anders over. Waarom zou ik zo’n enquête dan nog invullen?’’ Komt bij, meent de PvdA-fractievoorzitter, dat het onderzoek in haar ogen allesbehalve objectief was. ,,Ik vond de vraagstelling suggestief. Er is bewust aangestuurd op zoveel mogelijk Grootegasters die zich uitspreken voor een maximum van 100 asielzoekers in ons dorp. Dat blijkt alleen al uit de benaming van de groep initiatiefnemers die zichzelf heel toepasselijk Club van Honderd noemt. Zo stond dat ook op de enveloppe waarin het vragenformulier zat.’’

Pas eind vorige week kwamen de initiatiefnemers met de uitkomsten naar buiten. Van de 1500 inwoners van Grootegast die zijn aangeschreven, namen rond de 900 aan het onderzoek deel. Van hen kiest 40 procent voor een azc van maximaal 100 bewoners in plaats van 300 zoals de gemeenteraad wil.

Alleen de lokale fractie VZ2000 maakte van meet af aan duidelijk dat zij van oordeel is dat Grootegast niet berekend is op een aantal van 300 asielzoekers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.