Onderzoek kade Musselkanaal

De conditie van het veelbesproken kadegebied in Musselkanaal wordt grondig onderzocht. Op basis daarvan wordt een herstelplan gemaakt.

Dat zegt wethouder Goziena Brongers (CDA) van de gemeente Stadskanaal. ,,In februari moet dat plan klaar zijn. Aan de hand daarvan willen we de kademuur en de directe omgeving grondig aanpakken. Zodanig dat we nu echt van alle problemen verlost zijn.’’

De kademuur ligt nabij de entree van Musselkanaal, bij de IJzeren Klap. Drie jaar geleden al bleek de kade niet meer in optimale conditie te zijn. De gemeente liet toen in de muur nieuwe stenen metselen. Die hadden een andere kleur dan de oorspronkelijke.

Schade

Vorig jaar vertoonde de muur opnieuw mankementen. Hij bleek te zijn beschadigd door boomwortels. Vervolgens liep ook zand weg onder de parkeervakken die op de kade liggen. Er ontstond ter plekke een gat in de weg.

De gemeente herstelde de schade provisorisch. Geld voor een vervanging van de kademuur was er op dat moment niet. Onderdeel van het herstel was het opnieuw plaatsen van nieuwe stenen. Die hadden weer een andere kleur.

De bonte, veelkleurige kademuur leidde tot protesten. Bij omwonenden en middenstanders die de aanblik ‘geen gezicht’ vonden. Ook veel raadsleden zijn niet blij met die aanblik. ,,Het is de entree van het dorp, maar met zo’n muur is absoluut geen visitekaartje’’, zegt Egbert Nijenbanning van oppositiepartij VVD.

Bij hem en onder anderen raadslid Monique Kroom van coalitiepartij PvdA is er onvrede over het feit dat de muur is opgelapt en niet echt is aangepakt.

Drenthe is euforisch: door de openstelling van de VAM-berg van Attero in Wijster komt er volgend jaar een nieuwe toeristische fietsattractie bij. En wel over het hoogste punt van de provincie. Waar fietsen we straks op? En is het gevaarlijk om over afval te rijden?

Herstel

Een grondig herstel, dat ook de veiligheid op die locatie ten goede komt, zit er volgens Brongers nu wel aan te komen. ,,We bekijken de damwand en het fundament van de kademuur, maar onderzoeken ook of we iets aan de steiger moeten doen die daar ligt. De toestand van de parkeerplekken bekijken we ook. Het hele kadegebied nemen we dus onder de loep. We berekenen wat het herstel van dat hele gebied kost en dan is het aan de gemeenteraad om begin volgend jaar een besluit over het herstelplan te nemen.’’

Monique Kroom is blij met de toezegging van Brongers. Ze hoopt ook dat die er uiteindelijk toe leidt dat de entree van Musselkanaal weer een éénkleurige kademuur krijgt.

marcel.looden@dvhn.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.