Onderzoek: miljard per jaar nodig voor schade Groningen

De schadevergoedingen voor gedupeerde Groningers kunnen de komende jaren oplopen tot meer dan een miljard euro per jaar. Dat zegt het onderzoeksbureau Profundo in een onderzoek in opdracht van Milieudefensie.

De NAM reserveert volgens de onderzoekers nu maar 217 miljoen euro per jaar voor de schadeafhandeling. ,,Dat bedrag is veel te laag om gedupeerden te compenseren. Kennelijk denkt de NAM weg te komen met een schijntje’’, zegt Jorien Lege van Milieudefensie.

In het rapport is de mogelijke toekomstige bevingsschade berekend aan de hand van twee scenario’s. In het eerste scenario wordt er van uit gegaan dat er bij de geleidelijke vermindering van de gasproductie geen bevingen meer plaatsvinden die sterker zijn dan 2.0 op de Richterschaal. De schade blijft beperkt tot zo’n 313 miljoen euro per jaar.

In het tweede scenario wordt er van uitgegaan dat de bevingen niet afnemen. Hierdoor lopen de schadebedragen op tot meer dan een miljard euro per jaar. De onderzoekers zeggen overigens dat de te verwachten kosten hoger zullen zijn, omdat zij zich vooral baseerden op de bedragen die zijn uitgekeerd, terwijl veel schade nog niet is erkend en er nog allerlei procedures lopen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.