Onderzoek naar aardbevingen Veendam in volle gang

Foto: ANP

Het onderzoek naar de oorzaak van de twee aardbevingen die vorige week plaatshadden in Veendam is nog in volle gang.

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is bezig met het vaststellen van de definitieve oorzaak van de twee aardbevingen die vorige week voor veel onrust zorgden in de gemeente Veendam. Dat liet wethouder Henk Jan Schmaal (GemeenteBelangen) maandagavond in een raadscommissievergadering weten. Drie partijen (GemeenteBelangen, PvdA en GroenLinks) gaven aan zich ernstige zorgen te maken.

Gaswinning

Maandag 7 januari was er een beving van 1,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij de Langeleegte. Het KNMI liet weten dat die beving waarschijnlijk is veroorzaakt door gaswinning in het nabijgelegen Drentse Annerveen.

Woensdag 9 januari was er op 1 kilometer diepte een tweede beving van 1,0 bij de aardgasopslag in ondergrondse zoutlagen in Zuidwending. De eerste beving was voor Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA) aanleiding schriftelijke vragen te stellen aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Moorlag vindt dat de minister Veendammers moet kunnen garanderen dat de veiligheid niet in het geding is wil ook weten wat trillingen in de ondergrond doen met zoutkoepels.

Ondergronds

Schmaal: ,,Visueel onderzoek heeft aangegeven dat er met de ondergrondse koepels niets aan de hand is. Ook zijn er geen drukverschillen opgetreden. Met de zoutkoepels lijkt niets aan de hand te zijn.’’ Het wachten is op het onderzoeksrapport van SodM.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen