Onderzoek naar alternatief omstreden kunstgraskorrel

Voetballers maken in de toekomst in Groningen mogelijk een sliding op een kunstgrasveld dat geen korrels van het omstreden rubbergranulaat heeft.

Het gebruik van de korrels, die het veld beter bespeelbaar maken, ligt sinds een tv-uitzending van Zembla onder vuur. Het rubber van autobanden dat hierin verwerkt is, zou volgens het programma mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat het gevaarlijke stoffen bevat.

Het college van Groningen onderzoekt of een alternatief mogelijk is. Het kijkt daarbij naar een materiaal dat in Duitsland wordt gebruikt. Het wil eerst duidelijkheid krijgen of er al een keurmerk voor is. Pas daarna wordt een voetbalclub gevraagd aan de proef mee te werken.

De Stadspartij en het CDA hadden vanwege de televisie-uitzending vragen aan het college gesteld. Er vindt nu op aandringen van minister Edith Schippers een landelijk onderzoek plaats. Het college wil op de uitkomsten hiervan wachten. Volgens de GGD en de RIVM zijn er op basis van onderzoeken in het verleden geen extra gezondheidsrisico’s voor gebruikers van kunstgrasvelden. Wel zegt het college: ‘Wij dringen bij de Vereniging Sport en Gemeenten aan op het verbreden van het onderzoek, ook naar andere infills (materiaal), om zo een goed beeld te krijgen van wat echt veilig is’. Groningen telt 23 volledige kunstgras(sport)velden en zes halve velden die deze rubbergranulaatkorrels bevatten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.