Onderzoek naar cultuur Vindicat vergt meer tijd dan gedacht

De commissie die belast is met de cultuuromslag binnen Vindicat heeft meer tijd nodig. Vindicat heeft daardoor een maand langer de tijd om de cultuur binnen de vereniging te veranderen.

Een accreditatiecommissie moet onderzoeken of de cultuur binnen de studentenvereniging voldoende is veranderd.

De Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen (RUG) besloten in september vorig jaar de bestuursbeurs van Vindicat voor dit schooljaar op te schorten. Dit naar aanleiding van een reeks incidenten. Zo hebben een aantal leden van de studentenvereniging zich vorig jaar ernstig misdragen in een Gronings sushirestaurant.

Strenge voorwaarden

Alleen als de organisatie aan een aantal strenge voorwaarden voldoet, krijgt de vereniging weer geld van de onderwijsinstellingen. Vindicat moet onder meer een gedragscode en een uitgebreide incidentenregistratie hebben.

Er ging jaarlijks 33.000 euro naar Vindicat.

Na de zomer

De commissie wilde rond 15 augustus uitsluitsel geven, maar heeft in overleg met Vindicat besloten om pas in september met een oordeel te komen.

„Het wordt over de zomer getild”, zegt woordvoerder Jorien Bakker van de RUG. „De procedure kost meer tijd dan verwacht en op deze manier kan de commissie het nieuwe bestuur van Vindicat erbij betrekken.”

Bakker voegt toe dat het de eerste keer is dat een accreditatiecommissie op deze manier samen met een studentenvereniging onderzoek doet. „We willen het daarom zorgvuldig doen.”

Gevolgen

Het is niet duidelijk wat de consequenties zijn voor Vindicat als ze geen accreditatie krijgen. Dit kan betekenen dat de vereniging definitef uitgesloten wordt van financiële ondersteuning.

Het geld is bedoeld om bestuursleden financieel te ondersteunen. Zij lopen door een bestuursjaar vaak studievertraging op en worden met de beurs als het ware gecompenseerd.

Het bestuur van Vindicat was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.