Microbioloog UMCG krijgt 25.000 euro voor onderzoek naar de veelbesproken 'aerosolen': vochtdruppels die mogelijk helpen corona te verspreiden

In strijd met de virusdeeltjes in aerosolen. Foto: Shutterstock

Het is een van de meestbesproken onderwerpen in de coronadiscussie: Wat is de rol van aerosolen, kleine vochtdruppels in de lucht, bij de verspreiding van het virus? Onderzoeker Mariëtte Lokate van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt 25.000 euro om dit te onderzoeken.

Lokate, werkzaam op de afdeling medische microbiologie & infectiepreventie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt het bedrag van het COVID-19 Programma ‘Wetenschap voor de praktijk’ van subsidieverstrekker ZonMW. Bij het onderzoek werkt ze samen met de Universiteit Twente.

Lokate vraagt de komende maanden patiënten en medewerkers van het UMCG die positief testen op het coronavirus mee te werken aan haar onderzoek. Met een speciaal apparaat - een microbiologische airsampler - kan ze de lucht in de ruimte meten nadat iemand bijvoorbeeld heeft gepraat, gehoest of geniest. ,,De airsampler zuigt lucht op. De kleinste deeltjes komen terecht in een vloeistof, die we vervolgens testen op aanwezigheid van het coronavirus”, legt ze uit.

Verspreiding via medische procedures

De eventueel aanwezige virusdeeltjes worden op kweek gezet om te kijken of het om een levend virus gaat. Lokate: ,,Een volgende stap kan zijn om te onderzoeken hoeveel levend virus er in de kleine vochtdruppeltjes zit, en of ze besmetting met het coronavirus over kunnen brengen.”

Daarnaast gaat ze de mogelijke verspreiding van het coronavirus via aerosolen tijdens medische procedures onderzoeken. ,,We willen graag weten of coronapatiënten die ademhalingsondersteuning nodig hebben, vaker het virus via kleine vochtdruppels in de lucht kunnen verspreiden.”

Naar verwachting zijn de resultaten van haar onderzoek eind dit jaar bekend.

menu